Hrvatski radio

Radio Osijek

U drugi izborni krug idu Josipović i Grabar Kitarović

28.12.2014.

22:55

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema privremenim neslužbenim rezultatima izbora za predsjednika RH najviše glasova dobili su aktualni predsjednik Ivo Josipović i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović. Nije obrađeno tek 0,38 posto biračkih mjesta, tako da je izvjesno da je Josipovićeva prednost, sukladno rezultatima izlaznih anketa, prilično mala. Josipović ima 38,50, a Grabar Kitarović 37,17 posto glasova. Iznenađenje je kandidat Živog Zida Ivan Sinčić koji je dobio 16,44 posto. Četvrti kandidat Milan Kujundžić osvojio je 6,28 posto.

DIP je u 22,35 sati objavio rezultate na temelju 99,62 posto obrađenih biračkih mjesta. Još traje glasovanje u inozemstvu, a posljednje se zatvara biračko mjesto u SAD-u u Los Angelesu. 

Josipović je prema prvim privremenim neslužbenim rezultatima objavljenima iza 20 sati bio vodio u odnosu na Grabar Kitarović s početnom prednošću većom od osam posto. No, kako su s terena pristizali glasovi tako se prednost smanjivala da bi se stabilizirala na manje od jedan i pol posto. U drugi krug predsjedničkih izbora ulaze, dakle, Josipović koji je dobio nešto manje od 24.000 glasova više od Grabar Kitarović. 

Time su praktično potvrđeni rezultati koje je projicirala anketa IPSOS PULS-a provedena za Hrvatsku radio televiziju i dvije komercijalne nacionalne televizije, prema kojoj kandidat Ivo Josipović dobiva 38,90% glasova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović prati ga u stopu s 38,10% potpore, dok je najveće iznenađenje ovih izbora i izlaznih anketa Ivan Sinčić s 15,60 % glasova. Najmanje prema izlaznoj anketi osvaja kandidat Milan Kujunđić kojemu je potporu dalo 5,70% birača. Nevažećih glasova prema anketi provedenoj na uzorku od 11 tisuća 442 birača bilo je 1,60%.

Na izbore je izašlo 1,73 milijuna birača ili 47,11%.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Kako se  to nije dogodilo, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji će se održati 11. siječnja 2015.

Na biračkom mjestu u Kutjevu prilikom glasovanja preminula je jedna starija osoba, izvjestio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, koji je obitelji preminulog izrazio sućut. 

Sinčić: "Napravili smo veliku stvar"

Predsjednički kandidat Živog zida Ivan Sinčić, koji je s 15,6 posto osvojenih glasova po izlaznim anketama zauzeo iznenađujuće treće mjesto, jedini je od kandidata bio dostupan medijima odmah nakon zatvaranja birališta i prije objave prvih neslužbenih rezultata iz DIP-a. "Odradili smo kampanju, odradili smo i glasovanje. Sad smo došli proslaviti naš rad i našu pobjedu. Bez obzira na sve rezultate mi smo napravili veliku stvar", rekao je Sinčić u Paviljonu broj 18 na Zagrebačkom velesajmu gdje očekuje rezultate predsjedničkih izbora. Dodao je kako su ovi rezultati "nebo i zemlja" na njihove prijašnje rezultate i na ono što će tek napraviti. Najavio je da idu na parlamentarne izbore.

"Drago mi je što je Sinčić tri puta bolji od Kujundžića", prokomentirala je uspjeh kandidata Živog zida potpredsjednica vlade i čelnica HNS-a Vesna Pusić. 

Kujundžić: "Hrvatska će za 15 dana imati novog predsjednika"

Želim čestitati protukandidatima. Hrvatski narod je rekao što misli. Sjeme 'Nove Hrvatske' je bačeno. Hrvatska će za 15 dana imati novog predsjednika - stari neće biti', izjavio je Milan Kujundžić za HRT kada je nešto prije 22 sata stigao u svoj izborni stožer. Biračima je poručio da 'postupe prirodno'. Isto je ponovio i na konferenciji iza 22 sata te dodao je 'Nova Hrvatska' projekt i da je ovo tek početak. Jedan dio naroda je razumio što je projekt 'Nova Hrvatska'. Bez nacionalne politike, bez borbe protiv siromaštva, borbe protiv ovrha, borbe protiv nezaposlenosti nema napretka. Vjerujem da će parlamentarni izbori biti s manje nepravilnosti jer su je ovi imali dosta, bio je kratak Kujundžić.

Grabar Kitarović: "Ja ću biti vaš glas. Vi ste moja snaga"

"Duboka hvala svim građanima, svim Hrvaticama i Hrvatima koji su izašli na birališta unatoč mećavi. Hrvatska je pokazala da želi promjene, da želi zaokret. Hrvatska! Hrvatska!", povikala je predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović kada se u izbornome stožeru obratila okupljenima i javnosti. "Hrvatska je večeras nedvojbeno pokazala. Građani su velikom većinom glasovali za promjene, za zaokret. Želimo vlast koja će biti odlučna, domoljubna, koja će nas voditi naprijed, a ne u propast", nastavila je te čestitala kandidatima "koji su se hrabro borili, posebno kandidatima Kujundžiću i Siničiću". "Naše su metode malo drugačije, ali i njihovi birači žele bolju Hrvatsku koja brine o svakom čovjeku. Ovaj rezultat tek je početak. Puno je posla pred nama. Posao tek počinje večeras jer moramo donijeti stvarne promjene u Hrvatskoj", rekla je Kolinda Grabar Kitarović. Vladi Zorana Milanovića je poručila da će sve promijeniti, ako se ne potrude.

Josipović: "Pobijedili smo u prvom krugu. Pobijedit ćemo i u drugom"

Ivo Josipović koji je dobio najviše glasova, ali neznatnu prednost u odnosu na protukandidatkinju Grabar Kitarović ishod prvog kruga nazvao je pobjedom. "Zahvaljujem građanima da su po ovom teškom vremenu izašli na izbore, a izaći će i u drugom u još većem broju i dati svoj glas pravom putu", rekao je predsjednički kandidat Ivo Josipović u obraćanju u svojem stožeru, uvjeren u pobjedu u drugom krugu. "U ovih 15 dana koji su pred nama uvjerit ću Hrvatsku da je moj program put izlaska iz krize, put jačanja Hrvatske, uvjerit ću ne samo one koji su glasali za mene i koji su glasali protiv nepravde nego i one koji nisu izašli, ali i neke one koji su dali glas Kolindi Grabar Kitarović i Milanu Kujudžiću. Idući krug će biti krug u kojem će građani glasovati za budućnost, manje će se voditi emocijama, uvjeren je Josipović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.