Hrvatski radio

Radio Osijek

U Gunju stižu kontejneri, isušivači i struja

03.07.2014.

11:40

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U četvrtak je u Gunju stiglo šest kontejnera, a u srijedu dva s perilicama, dok će ostalih 30 stići do petka ali se neće odmah dijeliti stanovništvu jer je prvo potrebno uvesti struju i vodu te ih spojiti na septičke jame.

Namještaj će stići u petak kada će sve biti kompletirano, rekao je načelnik općine Gunja, Hrvoje Lucić. Istaknuo je kako su kontejneri klimatizirani tako da će predstavljati kvalitetan privremeni smještaj za ljude koji čekaju povratak. Dodao je kako donacije neprestano stižu, ali glavninu isušivača dijelit će Crveni križ. U Gunji je gužva redovita pojava, kaže načelnik Lucić, jučer je za samo dva sata razgrabljeno 500 metli koje su stigle kao donacija i građanima su neophodne. "Treba nam sve- i lopata i kolica", kaže načelnik, jer sada stiže posao razbijanja žbuke i isušivanja zidova. Glavnina aparata za isušivanje stiže preko Crvenoga križa koji ih trenutačno ima oko 350 i to u Račinovcima i Rajevom Selu, a kada tamo sljedećeg tjedna završi isušivanje dolaze u Gunju. Općina ima na raspolaganju desetak isušivača, a daje ih na korištenje samo onim kućanstvima koja imaju priključenu struju kako se ne bi ponovila tragedija kakvu su doživjeli (kada je smrtno stradao mladić zbog udisanja ugljičnog monoksida iz agregata za struju). "Nadamo se kako će do kraja sljedećeg tjedna u sve kuće u Gunji doći struja, sada je samo polovica kuća priključena na mrežu", rekao je Hrvoje Lucić.

Trenutačno je Gunji angažirano 300 ljudi na javnim radovima koji svakodnevno autobusima dolaze u selo i uređuju kuće, najveći im je problem što nemaju novca, a sljedećeg bi im tjedna trebali na račune "sjesti" i prvi novci- financijska potpora građana Hrvatske s računa Crvenoga križa. Novac će se dijeliti prema posebnim kriterijima, kaže načelnik općine, tako da vjerojatno neće tu pomoć dobiti svih 8.723 mještanina Gunje nego oko 5.500 najugroženijih koji su stvarno pretrpjeli štetu u poplavi. 

U pučkoj kuhinji trenutačno se kuha tisuću obroka, što je za sada dovoljno za Gunjance. 

Gunju je danas posjetila naša novinarka Željka Bačić. Poslušajte u razgovorima što je zabilježila i što je aktualno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.