Hrvatski radio

Radio Osijek

U istražnom zatvoru zbog gradskog poslovnog prostora

24.10.2014.

14:45

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

USKOK je pokrenuo istragu protiv dvojice djelatnika osječke gradske uprave iz vremena gradonačelnika Krešimira Bubala te još dvije osobe iz jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti - a riječ je o pogodovanju na natječaju za zakup gradskoga prostora.

U USKOK-ovom se priopćenju imena i inicijali ne navode, već samo njihova godišta (1974., 1975., 1972., 1970.), te dužnosti koje su obnašali, a radi se o v. d. pročelniku Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka, zaduženom za poslove gospodarenja poslovnim prostorima u vlasništvu Grada te višem savjetniku u resornome odsjeku. Oni su natječaj prilagodili uvjetima koji su odgovarali poduzeću suokrivljenika, a istodobno su mu dostavljali i podatke drugih ponuditelja, kako bi dostavio ponudu koja je odabrana kao najpovoljnija.
Na prijedlog USKOK-a, sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio je istražni zatvor protiv trojice okrivljenika.

U USKOK-ovom priopćenju stoji:

"Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, v. d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka, zadužen za poslove gospodarenja poslovnim prostorima u vlasništvu Grada, od početka kolovoza do kraja prosinca 2012. godine, u Osijeku, II. okrivljeniku, direktoru jednog trgovačkog društva, na njegovo traženje obećao da će njegovom društvu, bez obzira na ostale ponuditelje, na budućem natječaju osigurati da dobije u zakup gradski prostor te je s II. okrivljenikom dogovorio da će zauzvrat sudjelovati u podjeli dobiti od obavljanja djelatnosti u poslovnom prostoru.
U cilju realizacije navedenog, natječaj je prilagođen uvjetima koji su odgovarali društvu II. okrivljenika, a I. okrivljenik je podatke drugih ponuditelja dostavljao II. okrivljeniku koji je potom, sukladno dogovoru i prema naputcima I. okrivljenika, dostavio ponudu koja je odabrana kao najpovoljnija. Nakon toga je Grad Osijek s društvom II. okrivljenika sklopio ugovor o zakupu poslovnog prostora. Nadalje, I. okrivljenik je IV. okrivljeniku, zaposleniku jednog trgovačkog društva, na njegovo traženje obećao da će mu, bez obzira na ostale ponuditelje, na natječaju osigurati dobivanje u zakup gradskog prostora te je s IV. okrivljenikom dogovorio da će mu on zauzvrat u tom poslovnom prostoru zaposliti dvije osobe po njegovom izboru. Kako bi se realiziralo dogovoreno, I. okrivljenik je od III. okrivljenika, višeg savjetnika u Odsjeku za gospodarenje poslovnim prostorom Grada Osijeka, zatražio da uvjete natječaja prilagodi na način da poslovni prostor dobije društvo IV. okrivljenika, na što je on pristao. Potom je s IV. okrivljenikom dogovorio tekst natječaja na koji je pristigla samo ponuda društva IV. okrivljenika, nakon čega je s tim društvom Grad Osijek sklopio ugovor o zakupu poslovnog prostora."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.