Hrvatski radio

Radio Osijek

U Kopačkom ritu ponovno gori

21.07.2022.

Zadnja izmjena 14:01

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Požar u Kopačkom ritu

Požar u Kopačkom ritu

Foto: DVD Donji grad Osijek / -

Požar koji je u srijedu tijekom popodneva buknuo na području Parka prirode "Kopački rit", prije večeri je stavljen pod nadzor. Vatrogasci su dežurali tijekom cijele noći, međutim sada se, zbog vjetra požar ponovno razbuktao. Na terenu su ponovno profesionalni vatrogasci i pripadnici brojnih DVD-ova, doznaje se u osječkoj Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi (JPVP).

Požar u Kopačkom ritu, srijeda 20. srpnja

Požar u Kopačkom ritu, srijeda 20. srpnja

Foto: DVD Donji grad Osijek / -

"Požar je daleko od naseljenih mjesta, pa nema ugroze za kuće, i drži se pod kontrolom, a na intervenciji je 30 vatrogasaca i deset vozila", rekao je zapovjednik osječkih profesionalnih vatrogasaca Zoran Pakšec. Ističe kako će zbog nepredvidivosti vjetra koji žar može prebaciti na neko drugo područje ili u šumu vatrogasci ostati dežurati na požarištu. Podsjetio je da su tijekom jučerašnje intervencije ostatci pepela došli i do Osijeka.

Osim djelatnika osječkog JPVP-a na intervenciji sudjeluju pripadnici osječkih dobrovoljnih vatrogasnih društava "Gornji grad" i "Donji grad" te baranjskih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Bilja i Kopačeva. 

O požaru suhe trave i raslinja jučer smo izvijestili:

Požar suhe trave buknuo je na području između baranjske općine Bilje, na krajnjem istoku Parka prirode "Kopački rit", a bio je zahvaćen i dio u blizini minski sumnjivog područja, rekao je zapovjednik osječkih profesionalnih vatrogasaca Zoran Pakšec.

Ističe kako se 50-tak vatrogasaca s požarom borilo na površini većoj od 20 hektara, ali da više nema velike požarne fronte, koja je u nekim trenucima bila oko deset kilometara. „Požar je stavljen pod nadzor, ali će vatrogasci ostati dežurati cijelu noć jer se pribojavamo vjetra koji je u jednom trenutku počeo snažno puhati tijekom intervencije”, rekao je Pakšec dodavši kako su u gašenju osim djelatnika osječkog JPVP-a sudjelovali i pripadnici nekoliko osječkih te baranjskih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Tijekom gašenja požara nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca, navode u osječkom JPVP-u.


Kako je izvijestio Hrvatska vatrogasna zajednica, požar u Baranji bio je jedan od dva veća požara na području Hrvatske, koja su brzom reakcijom vatrogasaca dovedena pod nadzor.

„U Osječko-baranjskoj županiji vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje požara otvorenog prostora na predjelu Podravlja prema Parku prirode Kopački rit za koji je JVP Osijek zaprimio jučer popodne dojavu. Vatra je zahvatila travu uz nasip na procijenjenoj površini od 40 ha, a gašenje je otežavala i činjenica da se dio požarišta nalazi u miniranom području. U gašenju požara sudjeluje ukupno 48 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz JVP Osijek, DVD-a Kopačevo, Osijek Gornji Grad, Vardarac, Lug, Bilje i Osijek Donji Grad”, dio je izvješća koje se odnosi na požar u Baranji.

„Vatrogasci su i dalje na dežurstvu, ali više nema opasnosti od širenja požara. Vjetar je jučer pospješio njegovo širenje, ali vatrogasci su ga uspjeli zaustaviti uz cestu i uz kanal koji dijeli Baranju od Kopačkog rita. Požar je pod nadzorom gasitelja, a tijekom noći organizirano je dežurstvo požarišta od strane DVD-a Bilje i Lug“, kazao je Zdravko Cvenić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije.

Požar u Kopačkom ritu

Požar u Kopačkom ritu

Foto: DVD Donji grad Osijek / -

Budući da su ovih dana učestali požari zbog paljenja biljnog otpada, a i vremenske prilike utječu na pojačani indeks opasnosti od požara, policija je danas poslala upozorenje i savjete građanima kako se ponašati u ovakvim okolnostima.

Gusti crni dim vidio se iz svih dijelova Osijeka, najviše su ga vidjeli stanovnici Donjeg grada, Zelenog polja, Nemetina i Sarvaša.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.