Hrvatski radio

Radio Osijek

U Našicama otvoren suvremeni poligon za obuku vatrogasaca

01.10.2020.

15:02

Autor: Neven Knežević

hrt.hr

hrt.hr

Foto: - / -

U Našicama je otvoren najsuvremeniji poligon za obuku korisnika uređaja za zaštitu dišnih organa Vatrogasne zajednice Osječko baranjske županije. Projekt je proveden u skopu programa INTERREG-IPA Croatia-Serbia

Jedan od najsuvremnijih poligona za obuku pripadnika vatrogasnih postrojbi, ali i drugih hitnih službi u Slavoniji i Baranji, a uskoro i susjednih zemalja, otvoren je kako bi pripadnici interventnih jedinica bili što spremniji u obavljanju složenih zadaća. "Da bi se uspješno obavila obuka potrebno je najprije proći teoretski dio, a nakon toga i takozvani kavez, odnosno labirint", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zdravko Cvenić. Tijekom prolaska kroz labirint dvije razine simuliraju se situacije kao na pravoj intervenciji poput bljeskova, buke odnosno eksplozija, dima i vatre. Pri tome vatrogasci na sebi imaju cjelovitu opremu zajedno s bocom i maskom za disanje. Cijelo vrijeme praktičnih vježbi sudionici su pod stalnim zdravstvenim nadzorom. Kako je rekao zapovjednik, cjelokupna obuka trajat će 130 sati, a poligon će biti i dio buduće državne vatrogasne škole. Na svečanosti su bili predstavnci Županije, grada Našica i pripadnici nekoliko vatrogasnih postrojbi, te glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.  

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.