Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku mirni prosvjed protiv ruske agresije na Ukrajinu

27.03.2022.

20:25

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

U Osijeku mirni prosvjed protiv ruske agresije na Ukrajinu

U Osijeku mirni prosvjed protiv ruske agresije na Ukrajinu

Foto: Neven Knežević / Radio Osijek

U Osijeku je na Trgu Ante Starčevića održan mirni skup potpore Ukrajini, na kojem je sudjelovao i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič.  Poslije prosvjeda sudionici su u mimohodu stigli od konkatedrale do grkokatoličke crkve Krista Kralja gdje je služena misa za mir u Ukrajini.

U Osijeku mirni prosvjed protiv ruske agresije na Ukrajinu

U Osijeku mirni prosvjed protiv ruske agresije na Ukrajinu

Foto: Neven Knežević / Radio Osijek

Kirilič je kazao kako je skup organiziran da bi se "još jednom dala podrška Ukrajini u brutalnom ratu kojeg je pokrenula Ruska Federacija". Smatra kako u pitanju nije samo rat, nego i genocid protiv ukrajinskog naroda, navodeći kako se u ruskim napadima uništavaju stambene četvrti, škole, bolnice i dječji vrtići, a do sada je, rekao je, u Ukrajini poginulo 138 djece.

„U ovom brutalnom ratu, s jedne strane nalazi se kult grube sile, kult diktatora i tiranina, a s druge strane je istina i obrana svoje zemlje. Mi smo na svojoj zemlji i branimo je. Hrvatska je bila obranjena hrabrošću, a na taj način i mi branimo svoju zemlju”, poručio je Kirilič. Zahvalio je hrvatskoj Vladi, Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku na snažnoj podršci Ukrajini i zbrinjavaju ukrajinskih izbjeglica, a govor zaključio pozdravom: "Slava Ukrajini! Živjela Hrvatska!".


Na potpori Ukrajini koja je u teškoj situaciji zahvalio je i predsjednik Zajednice Ukrajinaca u Hrvatskoj Vlado Karešin, a predsjednica osječkog Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva "Lesja Ukrajinka" Oksana Martinjuk kazala je kako građani Osijeka i Osječko-bananjske županije dobro razumiju Ukrajince koji su silom protjerani iz svojih domova te im pružaju veliku pomoć.


Skupu potpore nazočili su predstavnici osječke gradske vlasti te saborski zastupnici Romana Nikolić i Domagoj Hajduković.

“U današnje vrijeme pomisliti na rat, kada nam je sve omogućeno, priušteno, sve si možemo kupiti, srediti, veseliti se i uživati, mi idemo ratovati. Ne znam da to ikome na svijetu pada na pamet”, rekao je Vlado Karešin, predsjednik Ukrajinske zajednice u RH.

“Da prestane rat da dođe mir da Ukrajinci mogu odlučiti kamo žele. Oni su odlučili i povijesno su orijentirani prema Europi, civilizaciji, a ne prema barbarima u Moskvi i Kremlju”, istaknuo je Nikola Zastrižni, predstavnik ukrajinske manjine Brodsko-posavske županije.

Galerija
Misa za mir u Ukrajini, Foto: Neven Knežević/Radio Osijek
Grkokatolička crkva Krista Kralja u Osijeku, Foto: Neven Knežević/Radio OsijekMisa za mir u Ukrajini, Foto: Neven Knežević/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.