Hrvatski radio

Radio Osijek

U Osijeku Obnovljivi izvori energije d.o.o.

09.01.2014.

14:55

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera i Grad Osijek potpisom ugovora utemeljili su danas trgovačko društvo Obnovljivi izvori energije d.o.o. nastalo kao dio Hrvatsko-mađarske mreže za obnovljivu energiju CHREN iz IPA programa za prekograničnu suradnju Hrvatske i Mađarske, čime je Osijek potvrdio svoja nastojanja da postane energetski održivi grad u što skorijoj budućnosti.

Prva faza projekta počela je 1. veljače prošle, a završit će u Nagykanizsi 31. siječnja ove godine, čime su ispoštovani svi zacrtani rokovi, rečeno je na svečanosti potpisivanja ugovora o osnutku nove tvrtke između Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka i Grada Osijeka. Vrijednost projekta je preko 373.000 eura, od čega Europska unija sudjeluje sa gotovo 312.000 eura. Cilj je koristiti istraživanja i podučavati u području inovacija kod korištenja obnovljivih izvora energije poput biomase, solarne i geotermalne energije. Za izgradnju trgovačkog društva i bioplinskog postrojenja izabrana je industrijska zona Nemetin koja će za proizvodnju električne energije koristiti biomasu. Završava se dokumentacija za projekt vrijedan ukupno 3 milijuna eura, a mogao bi biti ostvaren za godinu dana. Rektor osječkoga Sveučilišta dr. Željko Turkalj  je istaknuo kako će to biti ogledno postrojenje koje će poslužiti za edukaciju onih s mogućnošću  da izgrade slična postrojenja  ne samo u ovoj nego i u drugim hrvatskim regijama. Gradonačelnik Ivan Vrkić je rekao kako razvoja nema bez znanja, a znanja nema bez Sveučilišta, zbog toga je važna ova suradnja. Grad želi biti ne samo davatelj prostora nego i sudionik stvaranja uvjeta za budućnost onima koji dolaze. Osijek želi, dodao je, prednjačiti u ovoj vrsti znanja i tehnologije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.