Banka hrane Osječko-baranjske županije počela s radom u novouređenom prostoru osječkog Gradskog društva Crvenog križa u osječkoj Baranjskoj ulici. Ciljevi su lakše prikupljanje donirane hrane i smanjivanje otpada od hrane.
19.03.2024.
13:52
Autor: HRT Radio Osijek/HINA
Banka hrane
Foto: HTV / HRT
Banka hrane Osječko-baranjske županije počela s radom u novouređenom prostoru osječkog Gradskog društva Crvenog križa u osječkoj Baranjskoj ulici. Ciljevi su lakše prikupljanje donirane hrane i smanjivanje otpada od hrane.
Sredstva za uređenje i opremanje osigurana su iz mehanizma za oporavak i otpornost, temeljem ugovora koji je osječki Crveni križ potpisao s Ministarstvom poljoprivrede u ukupnoj vrijednosti od 199 tisuća eura te ulaganjem 340 tisuća eura vlastitih sredstava.
Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robet Markt istaknuo je kako je ovo deveta banka hrane u Hrvatskoj, od kojih je osam u nadležnosti županijskih ili gradskih društava Crvenog križa. Banka hrane će infrastrukturno unaprijediti pomaganje ljudima u potrebi, kojih, dodao je, još uvijek ima više nego što bi u Crvenom križu željeli . Napominje da se vrijednost banke hrane ogleda i u smanjivanju otpada od hrane. Sve tvrtke koje imaju problem u zbrinjavanju prehrambenih artikala s rokom trajanja mogu kontaktirati Crveni križ, kako takvoj hrani ne bi istekao rok trajanja. Obično se tu radi o hrani kojoj za nekoliko mjeseci ističe rok trajanja, kada ta roba s polica trgovačkih lanaca završava u bankama hrane, i tada se brzom reakcijom naše logistike distribuira ljudima u potrebi, pojasnio je Markt.
Ravnateljica osječkog Crvenog križa Martina Hećimović ističe kako je za njihovo djelovanje i posredništvo u lancu doniranja hrane ovo značajan kapacitet, jer su, s 500 kvadratnih metara obnovljenog prostora i dva skladišta, spremni za prihvat većih donacija hrane, što im je do sada bilo teško logistički organizirati.Vjerujemo da će ovaj kapacitet olakšati djelovanje Crvenog križa u kriznim situacijama, kada smo zahvaljujući donatorima i građanima, puni donacija, koje treba usmjeriti korisnicima u potrebi. Do sada smo se svakako snalazili i hvala svima koji su nam pomagali s ustupanjem prostora, rekla je Hećimović. Osječki Crveni križ godišnje pomaže minimalno tri tisuće korisnika, a riječ je o osobama koje barem jednom dobiju neku vrstu pomoći u hrani. Kada ubrojimo i naše posrednike u doniranju hrane, koji imaju svoje korisnike, vjerujem da će početak rada Banke hrane potaknuti donatore da viškovi hrane, dokle god su upotrebljivi, zahvaljujući ovom objektu, mogu doći i do većeg broja korisnika u ovoj Županiji, dodala je Hećimović.
Ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Barać rekao je kako je Hrvatska, uz porast količina donirane hrane, unutar EU, u ovom trenutku država koja baca najmanje hrane po stanovniku. Ističe kako je EU prosjek bačene hrane po stanovniku 130 kilograma, u u Hrvatskoj 73 kilograma. Ocjenjuje da banke hrane, posrednici u doniranju pa i MInistarstvo poljoprivrede imaju značajan doprinos za tako dobre brojke, i zbog promoviranja sustava doniranja hrane.
otvorena Banka hrane u Osijeku
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora
HRVATSKI RADIO
MEĐUNARODNI KANAL
NACIONALNI PROGRAMI