Hrvatski radio

Radio Osijek

U spomen na poginule pripadnike 106. brigade posađena stabla

04.12.2021.

14:06

Autor: Osijek

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

U spomen na poginule pripadnike 106. brigade Zbora narodne garde Republike Hrvatske, Milana Dakića i Josipa Brnića, na mjestu njihove pogibije ispred prostora Udruge 106. brigade u Svačićevoj ulici, posađena su dva stabla crvenog javora i otkrivena spomen ploča.

"Poginuli su pripremajući obranu Osijeka uoči velikog napada na grad 5. prosinca 1991. godine, koji se obilježava kao Dan obrane Osijeka", rekao je dopredsjednik Udruge 106. brigade Dubravko Pancić prisjetivši se svojih 197 suboraca koji su poginuli tijekom Domovinskog rata: "Na jučerašnji dan ovdje su poginula dva naša pripadnika 106. brigade Milan Dakić i Josip Brnić. Oni su se pripremali za miniranje prve crte obrane prema Nemetinu. Pokazalo se dan kasnije da se dogodio jedan sveopći napad na Osijek. Uz spomen ploču na Dakića i Brnića posadili smo i dva stabla sjećanja. Ove se godine obilježava i 30. obljetnica 106. brigade, te smo uz potporu Grada i Županije odlučili na ovaj način to obilježiti. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 197 pripadnika 106. brigade, a u prostorijama Udruge smo napravili spomen sobu na sve njih".

U ime Grada Osijeka svijeću je zapalio dogradonačelnik Dragan Vulin koji je istaknuo kako je početkom prosinca 1991. godine u Osijeku bilo najteže, budući da se tih dana odlučivalo hoće li Osijek pasti ili neće: "Hvala Bogu to se nije dogodilo, ali na žalost bilo je mnogo žrtava. Sadnjom ove dvije mladice i podizanjem spomen ploče, koju podiže Udruga 106. brigade, želimo se trajno sjećati svih poginulih pripadnika 106. brigade, a posebice dvojice branitelja koji su ovdje poginuli. Želim zahvaliti i svim ljudima koji su ostali u gradu i branili Osijek tih dana jer oni su podnijeli najveću žrtvu. To je ono što se treba cijeniti, a nekada i mi sami sebe trebamo zapitati, posebice oni mlađi, ako bi došlo do takve situacije, bismo li mi bili spremni dati toliku žrtvu i bismo li i mi ostali u Osijeku ili otišli na sigurno", rekao je Vulin i dodao kako se jedino tako može shvatiti veličina njihovoga čina zbog kojega zaslužuju poštovanje i vječnu zahvalu.

U ime Osječko-baranjske županije svijeću je zapalio zamjenik župana Mato Lukić koji je to prigodom također podsjetio kako su prije 30 godina oko obilježavanja Dana grada bili su najžešći napadi na Osijek: "Zadnji pomaci neprijateljske vojske su se događali ovih dana 1991. nakon sloma obrane Antunovca, Tenje i Divoša, a grad je trpio snažnu agresiju. Ovdje smo tim povodom otkrili spomen ploču i zasadili stabla kao vječni znak sjećanja na poginule pripadnike 106. brigade koji su živote položili na oltar Domovine", rekao je Lukić.

Pancić, Vulin i Lukić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.