Hrvatski radio

Radio Osijek

U staklenkama skupljao ljudske organe

14.08.2014.

14:32

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Slavonskom je Brodu jučer uhićen 52-godišnji muškarac zbog sumnje da posjeduje zbirku ljudskih dijelova tijela, a navodono veći dio pronađene zbirke čine muški spolni organi. Riječ je o djelatniku slavonskobrodske bolnice koji je već suspendiran s radnog mjesta, ali zbog alkoholizma. Policija je u međuvremenu i službeno potvrdila da istražuje slučaj.

"Prekjučer smo dobili dojavu o pronalasku staklenki u kojima su najvjerojatnije dijelovi ljudskog tijela. Nakon poduzetih mjera, policijski su službenici jučer uhitili 52-godišnjeg muškarca zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela povrede mira pokojnika", izjavila je Kata Nujić, glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske. Zbog okolnosti događaja u policiji za sad ne izlaze s dodatnim podacima o slučaju koji je šokirao Slavonski Brod.
Dodatna se informacija nije mogla dobiti ni u Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu kojem je policija predala slučaj, zbog odsutnosti osoba ovlaštenih za komunikaciju s medijima. Nakon objave prvih informacija pojavile su se brojne špekulacije oko načina na koji je osumnjičeni prikupljao dijelove tijela. Sve upućuje da su organi prikupljani na patologiji slavonskobrodske opće bolnice.

U Bolnici "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu izrazito neugodno iznenađeni viješću koja je, opravdano, dobila ovakvu medijsku pozornost, izjavio je sanacijski upravitelj Tihomir Biščević te je u ime uprave uputio ispriku svima onima koji su sada u strahu za ono što se zbivalo s tijelima njihovih najbližih. Prema njegovim spoznajama kod osumnjičenika su pronađene dvije staklenke s više ostataka tkiva, a prema svemu sudeći riječ je o dvoje ljudi, iako je, kaže Biščević, moguće da ih je bilo više. Izjavu je Biščević dao nakon inzistiranja novinara, iako su u upravi bolnice rekli da će to učiniti tek u ponedjeljak.

"U brodskoj je bolnici bio zaposlen prije tri godine na mjestu pomoćnog obducenta na Odjelu za patologiju. Njegovi uobičajeni poslovni zadaci su se sastojali u tome da pruži pomoć liječniku patologu prilikom obdukcije i nakon što je taj postupak završen on ostaje posljednji u kontaktu s tijelom pokojnika, pripremi ga, opere, obuče, položi u lijes i pripremi ga za predaju obitelji, odnosno pogrebnom poduzeću", objasnio je Biščević. No ističe kako 52-godišnji djelatnik nikada nije bio sam, ali postoji kratko razdoblje kada se sve to moglo dogoditi i to u vremenu korištenja godišnjih odmora. U suradnji s djelatnicima policijske uprave pokušat će locirati vremenski period unutar kojeg se to moglo dogoditi.
Njegov prvi kontakt s imenom osumnjičenika bio je u svibnju, dva-tri mjeseca nakon što je došao na mjesto stečajnog upravitelja, kada mu je voditelj Odjela za patologiju ukazao na to da "postoje određeni problemi u ponašanju djelatnika vezani uz njegove životne navike" - a riječ je o alkoholizmu. Izrečena mu je mjera privremenog udaljavanja s posla, koja je nekoliko dana kasnije zamijenjena mjerom obveznoga liječenja. "Na podlozi kroničnog alkoholizma dogodile su se očito psihičke promjene", rekao je Biščević. Dodao je kako nitko ne može izbjeći odgovornost ustanove za ono što se zbivalo. "Moramo računati s tim da će biti zahtjeva za ekshumacijom i provjerom, a nakon toga potencijalno i za odštetom. Na to smo spremni", izjavio je stečajni upravitelj slavonskobrodske bolnice Tihomir Biščević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.