Hrvatski radio

Radio Osijek

U veljači se očekuje 40.000 nezaposlenih

21.01.2014.

12:35

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U veljači ove godine očekuje se 40.000 nezaposlenih u Osječko - baranjskoj županiji što je za 1.000 više nego u istom razdoblju lani - rečeno je na današnjoj sjednici GSV-a.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, Područne službe Osijek, broj nezaposlenih je krajem prošle godine bio veći za 2,4% u odnosu na godinu ranije što nije zabrinjavajuće koliko činjenica da se i broj zaposlenih za to vrijeme smanjio za 5%. Inače, prosjek broja nezaposlenih u Hrvatskoj je 20,2%, a u Osječko - baranjskoj županiji broj nezaposlenih u odnosu na ukupan broj stanovnika je preko 32%.

Kao jedan od značajnijih razloga negativnih trendova predstojnik osječkoga Zavoda za zapošljavanje Željko Bugarić istaknuo je ulazak Hrvatske u Europsku uniju čime su se izgubio značajan dio vrlo važnoga tržišta EFTA-e, odnosno tržišta Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije. Zavod za zapošljavanje negativne trendove pokušava promijeniti radom sa nezaposlenima na način da ih upoznaju sa stvarima koje bi im mogle pomoći da se bolje snađu na tržištu rada te stupiti u kontakte sa što više poslodavaca kako bi im približili nezaposlene. - istaknuo je predstojnik HZZ-a, Područnog ureda Osijek, Željko Bugarić.

Kako bi se negativni trendovi smanjili i Osječko - baranjska županija čini sve što je u njihovoj mogućnosti i to kroz poticanje poduzetništva i obrtništva te razvoj poljoprivrede. Osječko - baranjski dožupan i predsjednik GSV-a Dragan Vulin kao značajan doprinos Županije istaknuo je stipendiranje deficitarnih zanimanja. Od srednjoškolskog obrazovanja stipendije se primaju za zanimanja: vrtlar, bravar, tesar i krojač, a u visokoškolskim ustanovama za zanimanja: doktora medicine, doktora dentalne medicine, magistra farmacije, geodezije i defektologije. Svoj velik doprinos daju i Upravni odjeli za Gospodarstvo i regionalni razvoj te za poljoprivredu i ruralni razvoj koji svakodnevno surađuju sa zainteresiranim poljoprivrednicima i obrtnicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.