Hrvatski radio

Radio Osijek

U viziti klaunovi doktori

14.02.2014.

14:32

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, klaunovi doktori i njihovi prijatelji glazbenici posjetili su mališane oboljele od malignih bolesti koji se liječe na onkološkim odjelima hrvatskih bolnica, kako bi im smijehom, glazbom i životnom radošću olakšali dugotrajan boravak u bolnici.

"Gala klaun-vizita" organizirana je na onkološkim odjelima KBC-a Zagreb, Klinike za dječje bolesti Zagreb te KBC-a u Rijeci, Splitu i Osijeku. Posjet klaunova doktora i njihovih prijatelja glazbenika, kojim žele upozoriti na potrebe djece oboljele od malignih bolesti i njihovo pravo na sve ono što djetinjstvo u sebi sadržava - igru, smijeh, obitelj i prijatelje u bolničkom okružju, organiziraju udruge Krijesnica i Crveni nosevi - klaunovi doktori.

"Crveni nosevi" klaunovi doktori posebno su educirani profesionalci (glumci, glazbenici i dr.) koji svojim terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima kako bi se lakše nosili sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici. Provedbom svojih programa klaunovi doktori su od listopada 2010. do prosinca 2013. ostvarili 462 posjeta zdravstvenim i socijalnim ustanovama. Za svoj rad u bolnicama dobitnici su nagrade "Ponos Hrvatske" za humano djelo. U udruzi djeluje 13 klaunova doktora koji redovito posjećuju bolnice u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, te povremeno i u ostalim gradovima Hrvatske.

Međunarodni savez organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO-a) i Međunarodno društvo za pedijatrijsku onkologiju (SIOP) od 2001. promoviraju Međunarodni dan djece oboljele od raka - 15. veljače kako bi javnost bolje razumjela poteškoće s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove obitelji. Odluku o proglašenju Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti Hrvatski je sabor donio 2006. godine.

Ovogodišnja tema usmjerena je na rano prepoznavanje upozoravajućih znakova za mogućnost razvoja raka u djece:

  • bljedilo, modrice ili krvarenje, opći bolovi u kostima,
  • čvorići ili otekline – posebno ako su bezbolni i bez prateće temperature ili nekih drugih znakova infekcije,
  • neobjašnjiv gubitak na težini ili groznica, dugotrajan kašalj ili kratak dah, noćno znojenje,
  • promjene u predjelu očiju - bijele mrlje u oku, iznenadno razroko gledanje, sljepoća, modrice, ispupčenost očne jabučice,
  • otekline u predjelu trbuha, na glavi ili vratu, u udovima, testisima, žlijezdama,
  • glavobolja, posebno ako je jaka i dugotrajna, povraćanje (naročito rano ujutro li uz pogoršanje tijekom dana),
  • bolovi u kostima, zglobovima, leđima, prijelomi, otekline nastale bez udarca ili bez znakova infekcije.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.