Hrvatski radio

Radio Osijek

11:19 / 12.01.2014.

Autor: Radio Osijek

U vjenčanicama za "Palčić gore!"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovoga vikenda u Osijeku se održava Sajam vjenčanja na kojem se sjedinjuje najbolje iz svijeta vjenčanja – ponuda brojnih izlagača, modne revije, promocije, vrijedne nagradne igre. No, to je, kako ističu organizatori, i manifestacija koja obiluje dobrim idejama, pozitivnom energijom i druženjem. Osobito ističu suradnju s nacionalnom humanitarnom akcijom "Palčić gore!" za koju je jučer održana modna revija koju su nosili poznati Osječani – glumci, glazbenici, novinari, političari…

Akciju "Palčić gore!" pokrenuo je Klub roditelja nedonoščadi Palčići s ciljem prikupljanja sredstava za nabavku inkubatora i dodatne medicinske opreme namijenjenih zbrinjavanju tek rođenih beba. Prema posljednjim statistikama u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.500 djece. Ona su osobito osjetljiva odmah nakon rođenja i u ranom razvoju zbog čega se njihovi roditelji i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim izazovima. Akcija provedena u sklopu Sajma vjenčanja – VIP modna revija organizira se kako bi se podigla svijest o tom problemu. Na modnoj pisti u vjenčanici našla se i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP).

 
 

Iz njezinog ureda danas je priopćeno da zastupnica Borzan brine o novorođenčadi i na europskoj razini.  Aktivna je članica Europske fondacije za novorođenčad (EFCNI), organizacije koja okuplja različite zainteresirane aktere medu kojima je i tridesetak zastupnika u EP-u, a cilj joj je jednak pristup zdravstvenim uslugama i kontinuiranoj zdravstvenoj, psihološkoj i financijskoj skrbi za prerano rođenu djecu i  njihove obitelji.  EFCNI je krovna organizacija koja obuhvaća i “Palčić gore!”.

Kao dio borbe za prava onih koji se sami za sebe ne mogu izboriti, zastupnica Borzan je postavila pitanje Europskoj komisiji kojim je pozvala na jedinstven europski pristup brizi za novorođenčad. Naime, premda je zdravstvo pod nadzorom država članica, nedavne statistike koje su objavljene upravo u Bijeloj knjizi Europske fondacije za novorođenčad pokazuju značajne razlike između istočnih i zapadnih članica EU. Smrtnost novorođenčadi je skoro dva puta veća u državama koje su ušle u EU 2004. godine, a čak tri puta veća u Bugarskoj i Rumunjskoj nego sto je u takozvanim starim državama članicama EU, a razlike su značajne i u broju prekida i uzroka prekida trudnoća. "Unatoč tome EU gotovo i ne financira istraživanja na tu temu, niti projekte kojima bi se smanjile razlike. Premda su deklaracijom Vijeća Europe djeca prepoznata kao budućnost Europe te im je zajamčeno pravo na jednak pristup kvalitetnim i prilagođenim zdravstvenim uslugama, konkretne akcije sa europske razine izostaju", upozorila je zastupnica Borzan.

Valja istaknuti da su se VIP modnoj reviji među inima odazvali i zamjenik osječkog gradonačelnika Vladimir Ham, nogometaš NK Osijeka Goran Ljubojević, glumci Nela Kocsis i Vladimir Tintor, novinarka Ivana Erhardt Draganić i mnogi drugi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.