Hrvatski radio

Radio Osijek

U Županji osnovan Državni stožer za zaštitu i spašavanje

21.05.2014.

19:17

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državni Stožer za zaštitu i spašavanje danas je i službeno preuzeo sve operativne aktivnosti oko obrane od poplava na području županjske Posavine. Od sutra ni novinari ne mogu na poplavljeno područje bez posebnih akreditacija.

Prema riječima ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića do ovoga je došlo jer je stanje na terenu prešlo mogućnosti županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje. S druge strane, županijski Stožer nije se pridržavao plana o evakuaciji.

"Postoji plan evakuacije i djelovanja kojega se nisu pridržavali, a u njemu je jasno i precizno navedeno kako se vrši evakuacija, kojim cestama, kojim autobusima, tko treba zvati… Kako do toga nije došlo sa državni Stožer preuzima sve poslove", najavio je Ostojić. Prvi posao kojim će se baviti Državni stožer u Županji bit će uspostavau koordinacije između ovoga Stožera sa onim na općinskim i županijskim razinama, evidencija volontera, uspostava volonterskog centra i centra socijalne skrbi kao i uspostavljanje kvalitetne komunikacije između svih dijelova sustava. U Županji će svoj Stožer imati i Ministarstvo socijalne skrbi. Osnivanje i pokretanje državnog Stožera za zaštitu i spašavanje znači i mogućnost da će sve hrvatske žurne službe moći mobilizirati osobe za potrebe obrane od poplava, oduzeti vozila i strojeve, koristiti prostore i nekretnine po potrebi. Najavljeno je da će policija i vojska nastaviti sa strogom kontrolom ulaska u poplavljeno područje te da će isti kriteriji vrijediti za sve.

"Sav posao obrane od polova fokusirat će se na ovaj Stožer ali mi i dalje ne možemo bez lokalnih ljudi, načelnika, gradonačelnika i drugih službi koje su sve ovo vrijeme bile aktivne. Moramo svi biti svjesni da će državni Stožer djelovati mjesecima i da nas veliki posao očekuje i nakon smirivanja opasnosti od poplava", istaknuo je Ostojić.

Centar Stožera u Županji nalazi se u krugu županjske Sladorane i on će uskoro biti do kraja opremljen. Isto tako osnovan je logistički centar u vojarni u Đakovu.

Novinarima se na konferenciji obratio i načelnik Državnog ureda za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić koji je rekao da se na terenu nastavljaju aktivnosti koje podrazumijevaju izvlačenje živih ljudi, preživjelih životinja ali i onih uginulih.

"Do sada smo iz ugroženih područja izvukli 6000 životinja. Na lokaciji Padež ostalo je još žive stoke koju ćemo izvući sutra uz pomoć tri vojne amfibije", najavio je Perinić. Inače, do sada su veterinarske službe sa ugroženih pdoručja evakuirale preko 8000 životinja. Kada je riječ o aktivnostima Hrvatskih voda zamjenik direktora Zijah Mahmutspahić rekao je da je ova služba učinila sve što je mogla da spriječi još veću katastrofu na terenu te da je i to razlog zašto je Županja danas suha. Radi brojnih uginulih životinja i opasnosti od zaraza i crijevnih bolesti ministar zdravstva Rajko Ostojić proglasio je opasnost od epidemija što je prvi put u povijesti Hrvatske.  Komentirajući osnivanje državnog Stožera i oduzimanje ovlasti župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić, koji je predsjednik županijskog Stožera, rekao je da je to trebalo i ranije osnovati, da je to treća razina u lancu djelovanja kao i da že županijski Stožer nastaviti dalje sa svojim djelovanjem. Međutim, zanijekao je prozivke od ministra da se županijski Stožer nije držao djelovanja  županijskog plana za zaštitu i spašavanje.

U svega par sati na parkiralištu županjske Sladorane niknuo je državni Stožer za zaštitu i spašavanje koji je od danas preuzeo sve aktivnosti kada je riječ o obrani od poplava. Stožer čini 15-ak šatora u koje su smještene pripadnici Hrvatske vojske, policije, DUZS, HGSS, Crvenog križa, Civilne zaštite, vatrogsaca, Centra 112… U krugu se nalaze i četiri helikoptera koji se koriste za razne potrebe u obrani od poplava. Tu je i Centar veze kao i sredstva mobilne veze. Za svoje potrebe imaju i bespilotnu letjelicu. Tijekom narednih sati Stožer će biti u cijelosti opremljen i prema neslužbenim najavama on će u Županji ostati djelovati narednih nekoliko mjeseci, odnosno, sve dok se situacija u županjskoj Posavini ne stabilizira i život koliko toliko vrati u normalu. Zapovjednik državnog Stožera je Nikola Gaće zamjenik ravnatelja DUZS.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.