Hrvatski radio

Radio Osijek

Učenici iz Berlina u Retfali

24.10.2014.

15:08

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Polaznici nastave na hrvatskom jeziku iz Berlina uzvratili posjet prijateljima iz osječke Osnovne škole Retfala. Ostaju u Osijeku tjedan dana i, osim škole, posjetit će nekoliko slavonskih i baranjskih odredišta.

U osječkoj Osnovnoj školi Retfala boravi skupina od osmero učenika Hrvatske nastave u Berlinu. Riječ je o ponajboljim učenicima nastave na hrvatskom jeziku koji završavaju školovanje u osnovnoj školi (ili su već ove godine krenuli u gimnazije). Ideja je zapravo vrlo jednostavna i rezultat je suradnje dvoje profesora- Marine Maganić Buljan iz Berlina i Osječanina Mirka Andrića. Oni su se upoznali tijekom studija u Zadru, Marina je završila kao profesorica hrvatskoga jezika u Berlinu, a Mirko predaje geografiju u osječkoj Retfali. Ostali su u kontaktu i odlučili povezati svoje najbolje učenike, proširiti njihove vidike i upoznati ih s nepoznatim sredinama, kulturom, jezikom.... Jedan je od ciljeva bio u izravnom kontaktu nepoznate djece omogućiti hrvatskim učenicima u Njemačkoj pružiti priliku da upoznaju domovinu njihovih roditelja ili starijih predaka. 

Prvo su tijekom svibnja osječki učenici otputovali u Berlin, bili su smješteni kod novih prijatelja i njihovih obitelji te upoznali grad, njegove znamenitosti, nove prijatelje i njihov način školovanja. Održali su i prezentaciju o svom gradu, školi, nastavi... pa čak i otpjevali Hrvatima u Njemačkoj neizbježnu "Ravnicu". 

Učenici iz Berlina rekli su kako im je Osijek prilično zanimljiv, većina ih nikada nije bila u Slavoniji, a sada su osim Osijeka posjetili i Vukovar, ilok, Đakovo, Kopački rit.... 

O boravku hrvatske djece iz Berlina poslušajte i u prilogu snimljenom za emisiju "Učionica" Radio Osijeka i emisiju "Hrvatima izvan domovine" 1. programa Hrvatskoga radija. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.