Hrvatski radio

Radio Osijek

Uhlir: "Brzina obnove skoro fenomen"

08.08.2014.

15:34

Autor: Radio Osijek/Hina/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obnova na područjima županjske Posavine koja su svibnju stradala u poplavi, provodi se sukladno planovima koji predviđaju da se većina stradalih stanovnika svojim domovima vrati između Božića i Nove godine, rekao je danas u Drenovcima zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir. Prema riječima načelnika Gunje Hrvoja Lucića, u tom se mjestu sve odvija sporo.

U izjavi novinarima nakon sastanka s predstavnicima tijela, tvrtki i službi koje sudjeluju u obnovi poplavljenih kuća, Uhlir je rekao da je danas u obnovu uvedeno šest kuća u Strošincima, pet u Posavskim Podgajcima i dvije u Đurićima. "Veliki broj vlasnika kuća izjašnjava se za obnovu u vlastitoj organizaciji. Apeliramo na naše građane da se što prije odluče kakav oblik obnove žele, jer prema podacima koje sam danas čuo, s područja općine Drenovci od petstotinjak vlasnika kuća svega 150 je dalo izjavu na koji način žele da im se kuća obnovi", naglasio je pomoćnik ministrice. Dodao je kako su prve izjave potpisane i u Gunji te će tamošnjim vlasnicima kuća koji su izjavu potpisali, novci biti isplaćeni sljedećeg utorka.
Među do sada prikupljenih 150 izjava, njih 88 odnosi se na isplatu novčanih sredstava, 69 ih je u prvoj kategoriji oštećenja, a 19 u drugoj, dok se 26 vlasnika odlučilo da radove na obnovi organizira država.
Ostatak prikupljenih izjava odnosi se na izgradnju novih kuća s kojom će se započeti krajem kolovoza.

Za sada je za postupak obnove evidentirano oko 2500 kuća. S današnjim danom uklonjeno je 123 kuća.
Uhlir je ocjenio da stručne službe na terenu rade najbrže što mogu poručivši kako je riječ o svojevrsnom fenomenu jer je "skoro nemoguće da je od 1. srpnja, kada je donešen Zakon o obnovi i sanaciji do danas toliko toga napravljeno".
Načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić, koji je kratko bio nazočan sastanku sa zamjenikom ministrice, Željkom Uhlirom, izrazio je nezadovoljstvo brzinom obnove obiteljskih kuća u Gunji. Poručio je da će, ukoliko se nešto ne promjeni, obnova u Gunji potrajati dosta duže od predviđenih planova. "Komisije koje su krenule u srijedu s potpisivanjem ugovora za obnovu kuća, radile su samo tog dana, jučer nisu imali javnog bilježnika, nema ih ni danas, a ide vikend. U srijedu su napravili svega 16 potpisa s vlasnicima kuća, od kojih je 13 uzelo novac, dvije kuće idu u rušenje, a jednu kuću obnavlja država", kazao je Lucić.
Općina Gunja iznajmila još stotinjajak aparata za isušivanje. Trenutačno je u Gunji u pogonu približno 300 uređaja za isušivanje što bi trebalo biti dovoljno, ističe načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić. Napomenuo je i kako nema nikakve opasnosti od porasta vodostaja rijeke Save te da građani mogu biti mirni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.