Hrvatski radio

Radio Osijek

Ukinuta presuda za ratne zločine u Lovasu

10.01.2014.

14:05

Autor: D. Lončarić/ K.Inhof/ HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Žalbeni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je prošle godine 14 pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih postrojba osuđeno na kazne od četiri do 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Lovasu, što znači ponavljanje suđenja za ubojstva 70 hrvatskih civila, izvijestila je Radiotelevizija Srbije.

Ovom odlukom ukinuta je presuda Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i naloženo da se suđenje za zločine u Lovasu ponovi, potvrdila je  glasnogovornica Žalbenog suda Mirjana Piljić. Obrazloženje odluke Žalbenog suda o pravnim razlozima ukidanja ove presude nije navedeno.

Službenica za odnose s javnošću srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine u Beogradu Jasna Šarčević Janković danas nije mogla komentirati poništavanje presude jer, kako je rekla, tužiteljstvo nije dobilo nikakvo službeno objašnjenje Žalbenoga suda.

Mještani Lovasa su ogorčeni i žalosni i kažu kako je njihovo selo doživjelo jednu od najvećih tragedija u domovinskom ratu, a sudovi u Srbiji nakon mukotrpnog postupka i brojnih svjedočenja vraćaju slučaj na početak.  

Zbog zločina u kojima je stradalo 70 civila u selu Lovas, u istočnoj Slavoniji, prvooptuženi Ljuban Devetak bio je osuđen na 20 godina zatvora, drugooptuženi Milan Devčić na 10, trećeoptuženi Milan Radojčić na 13, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora, navode beogradski elektronički mediji. 
Suđenje će biti ponovljeno i za četvoricu bivših pripadnika JNA: Miodraga Dimitrijevića, koji je bio osuđen na 10 godina, Darka Perića i Radovana Vlajkovića, koji su bili osuđeni na po pet godina i Radisava Josipovića, koji je bio optužen na četiri godine zatvora. 

Bivši pripadnici paravojne postrojbe Dušan SilniJovan Dimitrijević i Zoran Kosijer bili su osuđeni na osam i devet godina zatvora, Saša Stojanović na osam, Dragan Bačić na šest, Petronije Stevanović na 14 godina, a Aleksandar Nikolaidis na šest godina zatvora. Oni su bili osuđeni jer su, prema navodima optužnice, u listopadu i studenom 1991. ubili 70 hrvatskih civila. 

Optuženi se terete da su 18. listopada 1991. natjerali pedesetak lokalnih civila da kao živi štit koračaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, a u odvojenim incidentima poslije je ubijeno još troje civila. 
Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, kojim je predsjedala sutkinja Olivera Anđelković, izreklo je 26. lipnja 2012.  osuđujuću presudu na ukupno 128 godina zatvora četrnaestorici optuženih zbog okrutnih zločina u Lovasu.

Poslušajte prilog iz Dnevnika Radio Osijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.