Hrvatski radio

Radio Osijek

Ukrajinci u Osijeku: Bili smo optimisti, više nismo

25.02.2022.

12:56

Autor: HRT Radio Osijek

Ljubomir Sturko, Oksana Sturko, Oksana Martinjuk

Ljubomir Sturko, Oksana Sturko, Oksana Martinjuk

Foto: M.Kralj / Radio Osijek

Iz minute u minutu stanje u Ukrajini prate i osječki Ukrajinci koji desetljećima žive u Hrvatskoj ali čuvaju i čvrste veze s domovinom u kojoj su se u užasu rata našli članovi njihovih obitelji, prijatelji, sunarodnjaci.

Nevjerica, bila je prva reakcija nakon što su čuli da je Rusija napala Ukrajinu, nadali smo se da neće, bili smo optimisti. Zvali smo obitelj, ne žele napustiti nego braniti zemlju. Tko bi i želio izaći iz zemlje, to je sada vrlo teško. - ispričala nam je za program Radio Osijeka predsjednica udruge "Lesja Ukrajinka" Orsana Martinjuk. Da su svakog sata u kontaktu s obiteljima i prijateljima potvrdio nam je velečasni Ljubomir Sturko, župnik Grkokatoličke župe te kaže da je raketiran i zapad Ukrajine, odakle oni dolaze, mjesta i 600 kilometara udaljena od bojišnice. Njegova supruga Oksana Sturko poručuje da Ukrajincima treba pomoć jer se ne zna ni hoće li se Putin zaustaviti samo na Ukrajini ili krenuti dalje.  Jučer su sudjelovali na prosvjedu ispred Veleposlanstva Rusije u Zagrebu, prosvjedovalo se i širom svijeta pa i u ruskim gradovima. Putin bi treba vidjeti da se cijeli svijet okrenuo protiv njega, da se Rusi srame svog predsjednika ali čini se da njega to ne zabrinjava, kaže Oksana Martinjuk.  Poslušajte razgovor te i što Osječani kažu o ratu u Ukrajini... 

O. Martinjuk, Lj. Sturko, O. Sturko

Osječani o ratu u Ukrajini

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.