Hrvatski radio

Radio Osijek

„Umirući vojnik” demontiran i poslan u Zagreb na restauraciju

04.10.2022.

19:03

Autor: Radio Osijek/TM

„Umirući vojnik” demontiran i poslan u Zagreb na restauraciju

„Umirući vojnik” demontiran i poslan u Zagreb na restauraciju

Foto: Magdalena Jelečević / Radio Osijek

Spomenik palim vojnicima 78. Šokčevićeve pukovnije, kolokvijalno poznatiji pod nazivom "Umirući vojnik", djelo kipara Roberta Frangeša Mihanovića, danas je demontiran iz osječkog Parka kralja Držislava i prevežen na restauraciju u Zagreb.

Zahvat je uslijedio na inicijativu ravnatelja Muzeja likovnih umjetnosti Eduarda Hudolina, a proveden u suradnji Muzeja, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

„Nije spomenik u nekom katastrofalno lošem stanju, ali, recimo da to spada u neko redovito održavanje. Odnosno, da smo ga svake godine redovitije održavali, možda sada ne bismo morali ići u demontažu. Ali, sada mu je krajnje vrijeme da mu napravimo detaljniju restauraciju koja će mu osigurati sigurniju budućnost”, rekao je Hudolin u razgovoru za Radio Osijek.

Spomenik će biti prevezen u Zagreb u Ljevaonicu pri Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, gdje će biti obavljen proces restauracije i konzervacije. Na spomeniku će biti učinjeno nekoliko restauratorskih zahvata u skladu s konzervatorsko-restauratorskom strukom. Najavljeno je da će radovi trajati do 30 studenog ove godine, kada se spomenik vraća u Osijek, za početak u Muzej likovnih umjetnosti. 

Galerija
„Umirući vojnik” demontiran i poslan u Zagreb na restauraciju, Foto: Magdalena Jelečević/Radio Osijek
„Umirući vojnik” demontiran i poslan u Zagreb na restauraciju, Foto: Magdalena Jelečević/Radio Osijek„Umirući vojnik” demontiran i poslan u Zagreb na restauraciju, Foto: Magdalena Jelečević/Radio Osijek„Umirući vojnik” demontiran i poslan u Zagreb na restauraciju, Foto: Magdalena Jelečević/Radio Osijek

Spomenik poginulim vojnicima i časnicima 78. pješadijske domobranske pukovnije generala Josipa Šokčevića u Osijeku je postavljen 1898. godine, u sadašnjem Perivoju kralja Tomislava. Nakon toga nekoliko je puta mijenjao mjesto, a 1945. je uklonjen zbog naziva, simbolike i poruke. U Osijek je vraćen 1964. godine i postavljen u dvorište današnjeg Muzeja likovnih umjetnosti. Restauriran je 1991. za izložbu “Tisuću godina Hrvatske skulpture”, a od 1996. godine se nalazi u Parku kralja Držislava. Prema nekima, spomenik je smješten na previsokom i prevelikom postamentu.


„Likovno, to je Frangešov dosta rani rad, ali je rad u kojem on najavljuje dolazak moderne u Hrvatsku. Ta se skulptura ubraja u jednu od najvrijednijih javnih plastika u Hrvatskoj. To je i razlog zašto se, dok je skulptura na restauraciji, razmišlja da se vrati na izvornu poziciju, jer i preporuka UNESCO-a, njegovog dijela koji se bavi zaštitom kulturne baštine je da se pokuša da se skulpture vrate na pozicije na kojima su izvorno bile postavljene, jer pozicija je jednako tako vrijedna kao i skulptura”, kaže ravnatelj MLUO-a Hudolin. Slično je najavljeno i u priopćenju iz Osječko-baranjske županije: „Predviđeno je da se vrati na svoju originalnu poziciju, a to je Perivoj kralja Tomislava,” navodi se u priopćenju. Riječ je o mjestu na samom jugozapadnom dijelu perivoja, gdje se danas, na mjestu kosturnice iz Drugog svjetskog rata, nalazi spomen ploča uz koju se svake godine obilježava Dan oslobođenja Osijeka iz tog razdoblja. Na tom je mjestu bio i spomenik žrtvama fašizma, miniran 1991. godine.

Galerija
„Umirući vojnik” demontiran i poslan u Zagreb na restauraciju, Foto: Magdalena Jelečević/Radio Osijek
„Umirući vojnik” demontiran i poslan u Zagreb na restauraciju, Foto: Magdalena Jelečević/Radio Osijek„Umirući vojnik” demontiran i poslan u Zagreb na restauraciju, Foto: Magdalena Jelečević/Radio Osijek

Spomenik "Umirući vojnik" podignut  je na inicijativu preživjelih pripadnika 78. Šokčevićeve pukovnije, u čast brojnim poginulim suborcima u Austrijsko-pruskom ratu 1866. godine.

Ovo djelo kipara Roberta Frangeša Mihanovića (Sremska Mitrovica, 1872. - Zagreb,1940.) smatra se jednim od najznačajnijih javnih spomenika hrvatske moderne i prvom impresionističkom skulpturom u hrvatskoj umjetnosti.

Spomenik je izliven u svijetloj nepatiniranoj bronci, a postavljen je na visoko kameno postolje. Skulptura je oblikovana u dinamičnoj kompoziciji koja prikazuje trenutak ranjavanja vojnika, a na skulpturi se isprepliću elementi secesije, simbolizma i impresionizma. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.