Hrvatski radio

Radio Osijek

Umjesto boljeg rada u žarištu opet afere

29.01.2014.

14:50

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je objavljeno da je prosvjetna inspekcija naložila ponavljanje izbora predstavnika roditelja u Upravnom vijeću Centra za predškolski odgoj Osijek danas su reagirali iz Građanske opcije grada Osijeka i HDSSB-a.

"Žao nam je što se dobronamjerni stručni savjeti u nadležnim službama grada Osijeka doživljavaju kao politička provokacija, a naši članovi nazivaju političkim egzibicionistima, ali pokazalo se da su naša upozorenja bila opravdana" – tim je riječima reagirao Miroslav Vanek, predsjednik Građanske opcije grada Osijeka (G.O.G.O.) nakon što je jučer objavljeno da je prosvjetna inspekcija naložila ponavljanje izbora predstavnika roditelja u Upravnom vijeću Centra za predškolski odgoj Osijek. Vanek ističe kako im je osobito žao što u sljedećih mjesec dana roditelji djece koja idu u vrtiće neće imati svoga predstavnika u Upravnome vijeću i tako sudjelovati u donošenju odluka bitnih za Centar, te što se o Centru ponovno govori u kontekstu nepravilnosti i nestručnosti. „Gradonačelnika Ivicu Vrkića pitamo koji to zločesti ljudi štete osječkom Centru za predškolski odgoj? I zašto se Centar za predškolski, ali i cijela gradska uprava Grada Osijek, udaljavaju od građana grada Osijeka?“, stoji u priopćenju koje G.O.G.O. završava rečenicom „I dalje pratimo događaje u Centru za predškolski odgoj, a…“

HDSSB u svemu vidi nastavak skandalozne upravljačke politike zbog koje se Centar već mjesecima nalazi u središtu raznih afera, a prije svega ogledni primjer nepotizma. HDSSB, naime, smatra da je obitelj gradskog vijećnika, laburista Jaroslava Pecnika bila ključna prilikom imenovanja sadašnje ravnateljice.

Ta stranka smatra da je nova Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem u manje od godinu dana uspjela srušiti ugled Centra za predškolski odgoj zbog čega se danas umjesto poboljšavanja uvjeta i odgojnih metoda u vrtićima razgovara o nepotizmu, poništenim natječajima i političkim zapošljavanjima.

HDSSB podsjeća i na Vrkićevo predizborno obećanje da će vrtić biti besplatan za sve, no da su nedavnom odlukom u Gradskom vijeću pogazili vlastitu riječ jer su omogućili besplatan vrtić za djecu čiji je jedan roditelj nezaposlen, dok djeca čija su oba roditelja nezaposlena nemaju tu privilegiju. „Nikako ne možemo prihvatiti objašnjenje da nezaposleni roditelji imaju vremena čuvati djecu pa nema potrebe za uslugom vrtića, jer se u tom slučaju taj isti kriterij može primijeniti i na obitelji s jednim nezaposlenim roditeljem. Odgovorni u gradskoj upravi očito zaboravljaju kako je jedna od glavnih zadaća predškolskog odgoja upravo socijalizacija djece“, ističe se u priopćenju HDSSB-a koje potpisuje predsjednik gradske organizacije te stranke Krešimir Bubalo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.