Hrvatski radio

Radio Osijek

11:47 / 10.06.2022.

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Umro Danijel Rehak, predsjednik Društva logoraša

Danijel Rehak

Danijel Rehak

Foto: Heroji Vukovara / -

U Osijeku je u 74. godini umro Danijel Rehak, dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) i Centra za istraživanje ratnih zločina.

Rehak prije više od mjesec dana operiran kada mu je srce prestalo raditi i pao je u komu. Od tada je trajala borba liječnika za njegov život.


U Domovinski rat Danijel Rehak se uključio na samom početku preuzevši Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara.

Nakon sloma obrane grada Vukovara odveden je u logore u Srbiju u kojima je bio zatočen devet mjeseci.

Kao predsjednik Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora zauzimao se za kažnjavanje ratnih zločina nad zatočenim hrvatskim braniteljima te je Društvo podiglo više kaznenih prijava protiv osoba koje se sumnjiče za ratne zločine kako u Vukovaru tako i nad zatočenim hrvatskim braniteljima i civilima.

"Danijel Rehak bio je zadnjih desetljeća, nakon Domovinskog rata, najprepoznatljiviji čovjek po aktivnostima vezanim za logoraše. Dao je velik doprinos na strani borbe za ostvarivanje prava hrvatskih branitelja, ali i cijeli svoj život i radni vijek je posvetio Vukovaru i Vukovarcima. Ostavio je dubok trak i njegov odlazak predstavlja veliki gubitak", izjavio je danas povodom smrti Danijela Rehaka vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Prije Domovinskog rata Rehak je radio kao profesor tjelesnog odgoja, a u Domovinski rat uključio se početkom srpnja kad je preuzeo Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. I pad grada dočekao je u Vukovaru kada je završio u srbijanskim logorima gdje je proveo devet mjeseci. Na razne načine bio je aktivan u braniteljskim krugovima te kao takav postao prepoznatljiva osoba ne samo u Vukovaru i Vukovarsko – srijemskoj županiji nego i u Hrvatskoj. Jedan je od inicijatora izgradnje Spomen doma Ovčara, njegova udruga sudjelovala je u izradi stripa “Krik s Ovčare”…

U ime udruge podigao je više kaznenih prijava protiv osoba koje se sumnjiče za ratne zločine, a aktivno su sudjelovali i na drugim raznim projektima koji su govorili o Domovinskom ratu i braniteljima. Prošle godine, na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti ukazana mu je čast i da govori na tvrđavi u Kninu.

Bio je aktivan i u sportskim vodama jer je više godina obnašao dužnost predsjednika HNK Radnički. S mirnom reintegracijom obnašao je i dužnost gradskog vijećnika Grada Vukovara.

Izrazi sućuti predsjednika Vlade, Sabora, ministra branitelja...

Sućut obitelji uputio je i premijer Andrej Plenković. ''S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Danijela Rehaka, pukovnika Hrvatske vojske, dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Gospodin Rehak dao je nemjerljiv doprinos u obrani naše zemlje, a zatočeništvom u srpskom logoru podnio je i veliku osobnu žrtvu, što hrvatski narod nikad neće zaboraviti. Nije stao ni u miru, nastavljajući borbu za sve one stradale u Domovinskom ratu, a posebno logoraše srpskih koncentracijskih logora, i dalje se nesebično zalažući za njihovu dobrobit.   Zahvalni smo na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske, koja je danas ostala bez još jednog vukovarskog heroja. Molim Vas, da uime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja'', objavljeno je.


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković je u izrazima sućuti u povodu smrti predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka istaknuo njegov doprinos u obrani Vukovara i u borbi za istinu o Domovinskom ratu.

„Gospodina Rehaka pamtit ćemo kao hrvatskog branitelja, pukovnika Hrvatske vojske i dragovoljca Domovinskog rata koji je odigrao veliku ulogu i dao nemjerljiv doprinos u obrani grada heroja Vukovara.  Svoju borbu za istinu o Domovinskom ratu nastavio je i kao dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora predano se zauzimajući za dostojanstvo hrvatskih branitelja”, istaknuo je predsjednik Sabora u sućuti obitelji Rehak. „Njegova osobna žrtva i patnje iz srpskih logora nisu ga, naglasio je Jandroković, pokolebale da svoj daljnji život i rad posveti bivšim logorašima i pokaže plemenito srce pomažući drugima. Danijel Rehak zaslužuje našu trajnu zahvalnost i sjećanje. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je branio i toliko volio”, poručio je Jandroković u brzojavu sućuti koji je obitelji Rehak poslao uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je u izrazima sućuti, koje je povodom smrti dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, uputio obitelji i članovima HDLSKL, istaknuo Rehakovu bespoštednu borbu za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, zatočenike srpskih koncentracijskih logora.

"Nakon herojske obrane Vukovara i pakla logora, Danijel Rehak nastavio se bespoštedno boriti za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, zatočenike srpskih koncentracijskih logora. Nastavit ćemo ustrajno tim putem, ne zaboravljajući njegov lik i djelo", poručio je Medved u izrazima sućuti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.