Hrvatski radio

Radio Osijek

Umro kapucin Zvonko Marija Pšag

10.12.2014.

09:14

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najstariji hrvatski kapucin, glazbenik i skladatelj, prvi župnik župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku, fra Zvonimir Marija Pšag preminuo je noćas u KBC Osijek u 91. godini života.

O. Zvonimir Marija Pšag, krsnim imenom Mirko, rođen je u Križovljanu Radovečkom 1924. godine u općini Cestica kod Varaždina na slovenskoj granici, u obitelji sa sedmero djece, od Josipa i Terezije Pšag.
Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a zatim stupa u kapucinski konvikt Sv. Josipa odakle pohađa franjevačku gimnaziju u Varaždinu, u kojoj je maturirao 1944. godine. Nakon mature upisuje Bogoslovni fakultet sveučilišta u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u zagrebačkoj Dubravi u samostanskoj župnoj crkvi sv. Mihaela 1950. god. Nakon JNA imenovan je za župnika u Dubravi, a zatim postaje gvardijan, voditelj crkvenog zbora, provincijalni definitor i dr.
Glazbom se počeo baviti kao sjemeništarac pod vodstvom o. Anzelma Canjuge, tada gvardijana kapucinskog samostana u Varaždinu i sigurno najplodnijeg glazbenika u povijesti Hrvatske kapucinske provincije. U gimnaziji mu je profesor glazbe bio glasoviti o Kamilo Kolb, franjevac.
Fra Zvonko započinje skladati već kao klerik u Varaždinu, tj. u 4., odnosno 8. razredu gimnazije, pod vodstvom o. Anzelma Canjuge, davne 1944. godine. Skladbe su mu prvenstveno duhovnog sadržaja, a ima nešto i svjetovnih. Od 1958. god. surađuje s prof. Vinkom Glasnovićem.
O. Zvonko je 1983. godine - kada je bio premješten na godinu dana u Varaždin - sabrao svoje skladbe pod nazivom: "S pjesmom kroz život - pjevam Tebi Gospodine". Zbirku je objavio kao rukopis 1994. godine u Osijeku u 500 primjeraka.
U Osijeku je od 1967. godine bio profesor, gvardijan i provincijalni definitor, a zatim od osnutka župe sv. Leopolda od 1969. do 1982. župnik i graditelj svetišta sv. Leopolda Mandića.
Do smrti živio je i djelovao u kapucinskom samostanu u Osijeku kao svećenik, propovjednik, ispovjednik, orguljaš i skladatelj.
Unatoč teškoj pokretljivosti fra Zvonko Marija Pšag održao je svoj posljednji koncert "Posebne zahvale", uoči Godine posvećenoga života, na nedjelju Krista kralja 23. studenoga u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova u Osijeku, objavila je Informativna katolička agencija.
Sprovod pokojnog fra Zvonka Pšaga bit će u četvrtak 11. prosinca u 13,30 sati na groblju Svete Ane u Osijeku. Prije toga služit će se misa zadušnica u kapucinskoj crkvi u 12,00 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.