Hrvatski radio

Radio Osijek

Upaljena prva adventska svijeća

30.11.2014.

20:14

Autor: Zrinka Perić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prikazom tradicijskih običaja od adventa do Božića i paljenjem prve adventske svijeće počele su XVII. Vukovarske adventske svečanosti „Vukovar – svjetlo budućnosti“.

Svijeću je upalio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. "Naši mladi uistinu su svjetlo budućnosti i ja sam stvarno jako ponosan na njih. Ako uspijemo kroz njih očuvati našu tradiciju vjerujem da ćemo imati osiguranu svjetlu budućnost", rekao je tom prilikom Penava. Svjetlo iz crkve sv. Filipa i Jakova procesijom je preneseno do Dvorca Eltz, gdje su tradicijske običaje Bošnjaka prikazali KUD Branimir, Muški pjevački sastav Bače i Ženski pjevački sastav Bošnjačke snaše. U programu su sudjelovali HKGD Dunav iz Vukovara te učenici osnovnih škola Antuna Bauera i Dragutina Tadijanovića. U Dvorcu Elz postavljena je izložba dječjih crteža nastalih u vukovarskim školama i vrtićima, te izložba božićnih i tradicijskih slastica.

Oko adventskog vijenca prije točno 17 godina okupili su se prvi povratnici, među ruševinama dvorca Eltz koji sada ponovno ima svoj raskošni sjaj. „U to smo vrijeme gledali u nebo iz nekada prekrasne, a tada razrušene mramorne dvorane, no zajedništvo koje smo imali s Vukovarcima povratnicima i našim gostima pokazalo je da ta ljepota zajedništva i jest ona snaga koja nas može izdići iz ruševina. (...) Adventske su svečanosti tada značile stvaranje iluzija doma za čitav niz Vukovaraca, čije su obitelji još uvijek bile u progonstvu, a samo neki od njih došli su u Vukovar započeti obnovu“, istaknula je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, koja je i pokrenula tu vukovarsku tradiciju. "Taj advent urezao nam se u sjećanje i kada iz današnjega vremena gledamo u to vrijeme. gotovo da se čini nevjerojatnim da smo svi skupa prošli taj put i da danas možemo govoriti o tisućama mladih u Vukovaru koji u njemu traže svoje mjesto, ali svoj put i svoju budućnost". dometnula je Marić.

„U godini obnove posvećenog života papa Franjo nam poručuje „Radujte se i utješite“. Tri su cilja godine posvećenog života – sa zahvalnošću se spomenuti nedavne prošlosti, s nadom prigrliti budućnost i sa strašću živjeti sadašnjost. Grad Vukovar koji je u jesen 1991. bio tek mrtvo ognjište postade temeljni kamen slobodne domovine Hrvatske. Sa strašću i zanosom obnove života Vukovar živi svoju sadašnjost očuvanja onih vrijednosti koje su nam kao znamen ostavili oni koji su položili svoje živote za Domovinu. Nadom koja ne umire, Vukovar gradi svoju budućnost. Vukovar to mora i može, jer Vukovar jest – svjetlo budućnosti“, zapisali su organizatori uz ovogodišnje Adventske svečanosti, koje kroz četiri tjedna došašća priredbama koje počivaju na tradicijskoj kulturi uvode u Božić, blagdan svjetla, mira i ljubavi.

Vukovarske adventske svečanosti već četrnaestu godinu za redom organizira Gradski Muzej Vukovar, u suradnji s Franjevačkim samostanom i Ustanovom u kulturi Hrvatski dom, a potporu daju ministarstva kuture i turizma, Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.