Hrvatski radio

Radio Osijek

Upozorenje DHMZ-a: Stižu niske temperature – vrijeme potencijalno opasno

23.01.2022.

22:13

Autor: Radio Osijek/TM

DHMZ izdao žuto upozorenje

DHMZ izdao žuto upozorenje

Foto: - / -

U najavi su niske temperature - od -10 do 4 °C, tako da su iz DHMZ-a izdali žuto upozorenje za gotovo cijelu zemlju, što znači da je vrijeme potencijalno opasno. „Budite na oprezu zbog niskih temperatura koje se očekuju. Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika”, stoji u upozorenju. Savjetima je reagirao i Crveni križ.

Za zaštitu zdravlja od hladnoće, navodi se iz Gradske organizacije Crvenoga križa Osijek, pridržavajte se sljedećih preporuka:

- Odjenite više slojeva tople odjeće od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna). Vanjski dio odjeće (jakna, kaput) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja udisanja hladnog zraka (posebno važno za oboljele od bolesti srca i dišnih putova). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

- Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, preporučuje se izbjegavanje izlaganja hladnoći i niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

- U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni zbog klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti pada i prijeloma kosti.

- Kod niskih temperatura izbjegavajte teže fizičke poslove na otvorenom prostoru i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

- Pomozite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

- Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljivanja i prekid boravka na hladnoći.

- U slučaju da se kod osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, vojnici, volonteri koji pomažu) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje, gubitak osjeta prstiju, blijeda koža, bol), odmah treba potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću i pothlađenu osobu postupno utopliti zamatanjem u deke. Pothlađenu osobu ne smije se izlagati direktnom izvoru topline.

- Preporučeno je davati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) i potražiti stručnu medicinsku pomoć ili nazvati:

Hitna medicinska služba – 194 ili Jedinstveni europski broj za hitne službe – 112

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.