Hrvatski radio

Radio Osijek

USKOK istražuje šeficu Porezne uprave

26.04.2014.

00:25

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protiv pomoćnice ministra financija i šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec otvorena je, neslužbeno se doznaje, istraga zbog stopiranja naplate gotovo 12 milijuna kuna duga tvrtke OLT, tada u vlasništvu osječkog poduzetnika Željka Biloša. Riječ je o slučaju tzv. policijskog Uskoka pa u Ravnateljstvu policije nisu davali nikakve službene komentare. Jutarnji list je na svom portalu objavio da je prijava podnesena zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem.

Upravo je Čavlović Smiljanec, sumnjaju istražitelji, dala instrukcije donedavnoj pročelnici ispostave Porezne uprave u Osijeku Ružici Kovačević da “blokira” ovrhu. Kovačević je uhićena početkom ožujka, a osumnjičena je da je stopiranjem ovrhe nad OLT-om poduzetnika Željka Biloša oštetila proračun za najmanje 11,8 milijuna kuna. Čavlović Smiljanec je prijavljena u proširenju istrage protiv Kovačević, policija je podnijela kaznenu prijavu prije nekoliko dana, a USKOK je sada ispisao nalog za otvaranje istrage. Za kazneno djelo za  koje se sumnjiči – trgovanje utjecajem – predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. 

Ružica Kovačević je, priopćio je početkom ožujka USKOK ne navodeći njezino ime niti ime tvrtke o kojoj je riječ, od srpnja 2012. do svibnja 2013. svojim zaposlenicima u Područnom uredu Porezne uprave Osijek naložila da „stave u ladicu“ rješenje o ovrsi, koje je postalo pravomoćno nakon što je poreznom dužniku odbijen zahtjev za otpis poreznog duga nastao na kamatama u ukupnom iznosu od gotovo 27,2 milijuna kuna. OLT je tako do otvaranja predstečajne nagodbe mogao nesmetano obavljati financijske transakcije preko svojih računa, a država oštećena za najmanje 11,9 milijuna.

Kako piše Večernji list - odmah se počelo “šuškati” kako je to puno veća priča te da bi se uhićenjem Ružice Kovačević klupko trebalo tek početi odmotavati. „Isticalo se u kuloarima i da je “korijen” svega u Zagrebu, a ne u Osijeku. - Netko iz državnih struktura želi mi naškoditi. Imam svoje mišljenje, koje ne bih iznosio u javnost bez dokaza – kazao je, pak, osječki poduzetnik Željko Biloš ekskluzivno za Večernji u siječnju, kada je cijela priča oko OLT-a izbila u javnost. Većinski paket dionica Osječke ljevaonice željeza od 64,95 posto posjedovao je Bilošev Osimpex. No, one su lani prodane osječkoj Gradnji, dok je Bilošu ostalo tek 9,96 posto dionica. Dug od 27 milijuna preuzeo je, kaže, kupovinom prvih dionica 2008. godine. - Koliko znam, to nije dug zato što OLT nije plaćao poreze, doprinose ili bilo što drugo, nego je nastao podjelom stečenih dionica radnicima. Porezna uprava ih je precijenila i smatrala da je to dohodak radnika i obračunala porez – objasnio je on tada“, čitamo u Večernjem.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.