Hrvatski radio

Radio Osijek

Usudim se reći: Da zlostavljana sam!

18.12.2014.

20:00

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Očuh i Kopile“ knjiga Aleksandre Hampamer kojom je autorica pokrenula kampanju „Usudim se reći: Da, zlostavljana sam! (Usudi se i ti)“ predstavljena je večeras osječkoj publici.

Uz autoricu knjige Aleksandru Hampamer govorila je i Katarina Kruhonja iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, dobitnica alternativne Nobelove nagrade za mir.

Uvod u temu svakako je ulomak iz knjige “Očuh i Kopile”, Aleksandre Hampamer:

“…Bijesno je stigao do mene, uhvatio me za uho i kosu i počeo vući urlajući: „Prokleto kopile, đubre jedno, marš kući. Što ti radiš ovdje? Jesam li ti rekao da za tebe proslave nema?” Vukao me nasred rukometnog igrališta dok sam ja šutke jecala. Nekoliko je učiteljica pritrčalo da vidi što se dešava, a on se samo izderao na njih te su mu se maknule s puta.
Kad smo stigli kući, uzeo je svoj najdeblji kožni remen od hlača, okrenuo onu stranu gdje je kopča i počeo me tući. Nisam vikala jer nisam htjela pokazati koliko me boli, a on me zbog toga udarao još jače, i jače, i jače, dok nisam pala na zemlju prekrivena modricama koje su jedna za drugom istovremeno izbijale na mojim rukama, leđima, nogama. Još me jednom ritnuo nogom i pustio da tako ležim, izašao iz sobe i zaključao vrata…!“

Upravo to stvarnost je o kojoj se ne govori mnogo. To je istina koja se proživljava u samoći sobe, samoći doma. Problem kojeg sustav gura pod tepih ili se s njime bavi samo povremeno. Autorica knjige “Očuh i Kopile”, Aleksandra Hampamer, suvlasnica izdavačke kuće Dvostruka Duga, odlučila je glasno ispričati svoju priču i zajedno s agencijom Dhar media pokrenuti kampanju “Usudim se reći: Da, zlostavljana sam! (Usudi se i ti)”. Knjiga “Očuh i Kopile” ipak daje nadu, bez obzira na teško iskustvo. Ljudi su u stanju nastaviti živjeti iscijelivši te stravične osjećaje i sjećanja, kaže Hampamer: „Ja znam kako izgleda mrziti nekoga i kako izgleda iskonski strah toliko velik da vas paralizira. Znam kako je taj strah hrana nasilniku.On je svjestan koliko je to jako, i to mu daje energiju. No, ako imate nekoga tko je kraj vas i pruža vam ruku, pa tim činom preokrene taj obrazac, vi ste sretni jer imate cijeli svijet. U mom životu je to bio Adrian Kezele. Moj put na onu drugu stranu straha počeo je onog trenutka kada sam se suočila s očuhom kako bi ga izbacila iz obiteljske kuće, što opisujem u knjizi te kad ga je Adrian zaustavio snažno ga posjevši na stolicu i zapovjednim tonom rekao da sjedi, šuti i sluša što mu imam za reći“, pripovijeda Hampamer i ističe kako je taj put na drugu stranu straha, od mržnje kroz ravnodušnost pa prema suosjećanju i opraštanju u njezin život doveo ljubav. Jer nasiljem se ne može odgovarati na nasilje, poručuje autorica knjige i voditeljica projekta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.