Hrvatski radio

Radio Osijek

Uz praizvedbu predstave "Halatafl" Darko Milas obilježio 40 godina umjetničkog rada

16.09.2022.

14:33

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Uz praizvedbu predstave "Halatafl" Darko Milas obilježio 40 godina umjetničkog rada

Uz praizvedbu predstave "Halatafl" Darko Milas obilježio 40 godina umjetničkog rada

Foto: HNK Osijek / -

Gostujuća praizvedba predstave "Halatafl", autorsko-redateljskog projekta Darka Milasa i Borisa Svrtana u četvrtak navečer izvedena je u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, a tom je predstavom glumac i bivši ravnatelj drame osječkog HNK-a Darko Milas obilježio 40. godina umjetničkog rada.

Svrtan pojašnjava kako je "Halatafl" naziv stare vikinške društvene igre, koja je kod nas poznata pod imenom Vukovi i ovce, a čije je glavno pravilo da ako vuk nije koncentriran i propusti pojesti pojesti ovcu kad može, gubi igru. Ističe kako je tekst napisao, uz svesrdnu dramaturšku, glumačku i redateljsku pomoć Darka Milasa, te kako su zajedno, u svojevrsnom "brain-stormingu" dovršavali tekst, kako bi proizveli ovu predstavu.

„Likovi u predstavi, koja je zamišljena kao socijalna tragikomedija, ratnik i direktor, kreću u život s nekakvih idealističkih i realističkih pozicija, ali dolazi do sukoba, u kojem ratnik upada u direktorov ured i otme ga  pa nastaje situacija koja doživljava nekoliko obrata”, dodaje  Svrtan. Smatra kako tekst govori o mogućim ili stvarnim konfliktima, koje dnevno imamo u svim našim domovima i drugim mjestima, gdje se već 30 godina vrtimo u krugu, oko jedne te iste priče i ne nalazimo iz toga izlaz.Ne govorim o ratu ili poraću, nego o našem životu, i kako smo ustrojili naše društvo, ili kako ono ustrojava nas te što možemo učiniti da to društvo bude bolje, dodao je Svrtan. Ističe kako predstava ne nudi nikakav odgovor, ali postavlja pitanja na jedan glumački dobar način te da je Darko Milas ostvario ulogu, koja je slojevita i bogata i u kojoj je uspio pokazati sve glumačke potencijale.

Galerija
Uz praizvedbu predstave "Halatafl" Darko Milas obilježio 40 godina umjetničkog rada, Foto: HNK Osijek/-
Uz praizvedbu predstave "Halatafl" Darko Milas obilježio 40 godina umjetničkog rada, Foto: HNK Osijek/-Uz praizvedbu predstave "Halatafl" Darko Milas obilježio 40 godina umjetničkog rada, Foto: HNK Osijek/-

Darko Milas navodi kako se autori nadaju se da će to biti dobra priča o dvojici ljudi koje je sudbina povezala na nepredvidiv način, ali i da će se gledatelji zapitati jesu li okolnosti, u kojima se nalazimo, odgovorne za formiranje naših karaktera, ili je obrnuto.

Intendatica osječkog HNK-a Dražena Vrselja zadovoljna je što su se dva važna imena hrvatskog glumišta okupila na ovoj predstavi koja, kako drži, puno obećava te podsjeća kako će Boris Svrtan ove kazališne sezone u osječkom HNK-u režirati predstavu "Čaruga", autora Ivana Kušana.

Čestitajući na kraju predstave Darku Milasu 40. obljetnicu umjetničkog rada Vrselja je istaknula kako je Milas doista obilježio osječku pozornicu i hrvatsko glumište, a razdoblje u kojem je bio ravnatelj drame osječkog HNK-a, od 1995. do 2002. godine ocijenila je uspješnim i blagodatnim vremenima za to kazalište. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.