Hrvatski radio

Radio Osijek

Vatrogasci upozoravaju

13.03.2014.

08:27

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki su vatrogasci u manje od 24 sata dva puta intervenirali na požarištima gdje je zapaljena trava. Upozoravaju građane koji su krenuli uređivati vrtove i voćnjake na posljedice neopreznog paljenja vatre.

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Osijek jučer su gasili trsku u Kopačkom ritu kod Vardarca, a zatim u Vinogradskoj gdje je gorjela trava i nisko raslinje.

Budući da su očito dolaskom toplijeg vremena građani počeli čistiti vrtove i voćnjake od suhe trave i drugog biljnog otpada i to njihovim paljenjem, zapovjednik osječkih vatrogasaca Boris Banjan uputio je upozorenje građanima u kojem uz ostalo ističe da se vatra ostavljena bez nadzora može proširiti i na kultivirane površine, ali i na objekte te izazvati veće materijalne štete.
„Vatra ostavljena bez nadzora može napraviti problema u prometu te na taj način uzrokovati prometne nezgode s materijalnom štetom i ljudskim žrtvama“, ističe Banjan i posebno upozorava da vatra zapaljena na minski sumnjivom prostoru neće uništiti minsko eksplozivne naprave, ali će u ekstremnim okolnostima natjerati vatrogasce na pogibeljne akcije gašenja ako se požar proširi na električne i telefonske stupove, dalekovode, voćnjake, šumu, objekte i drugo.
Istodobno valja istaknuti da su novčane kazne za spaljivanje suhe trave i biljnog otpada na poljoprivrednom i šumskom zemljištu prilično velike, ako dođe do veće materijalne štete ili ako bude ozlijeđenih onaj tko je prouzročio požar kazneno će odgovarati.
Vatrogasci su izdali nekoliko savjeta za sigurno paljenje vatre:
- vatru treba paliti po suhom vremenu bez vjetra
- spaljivati manje količine biljnog otpada uz neprekidni nadzor
- prije spaljivanja osigurati alate (lopate, grablje, vile, motike i sl.)
- prije spaljivanja osigurati sredstva za gašenje poput vode, pijeska ili vatrogasnog aparata
- vatru paliti samo na onim mjestima na kojima ne postoji mogućnost nekontroliranog širenja
- prilikom spaljivanja veće količine biljnog otpada ili veće površine o tome izvijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu ili policijsku postaju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.