Hrvatski radio

Radio Osijek

Veleposlanici s porukama mira među braniteljima

19.09.2014.

17:38

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja braniteljske zadruge posjetili predstavnici 24 veleposlanstva iz Zagreba. Veleposlanici u Vukovaru ispisivali poruke mira.

Predstavnici diplomatskog zbora i ministar branitelja Predrag Matić boravili su u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje su posjetili braniteljske zadruge u Cerni i Tompojevcima, a u Vukovaru su se susreli s mladima okupljenima oko Europskog doma te su u povodu Međunarodnog dana mira 21. rujna na velikom transparentu napisali vlastite poruke mira ili jednostavno na svom jeziku napisali glavnu ovogodišnju poruku - "Svi pod istim nebom". 

"Priča o braniteljskim zadrugama najbolja je priča o hrvatskim branitelja nakon Domovinskog rata", rekao je ministar branitelja Predrag Matić i dodao kako danas u Hrvatskoj, od početne četiri, ima više od 500 braniteljskih zadruga koje vode i u kojima rade ljudi koji se se nakon rata uspješno resocijalizirali i rade na dobrobit sebe, svojih obitelji i društvene zajednice. Po njegovim riječima, Ministarstvo branitelja "bacilo je dobro sjeme" osnivanjem braniteljskih zadruga te su i na području Bosne i Hercegovine prošle godine osnovane dvije braniteljske zadruge čiji su članovi pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a osnovana je i braniteljska zadruga čiji su članovi pripadnici Armije BiH.
"Što je dobro, treba širiti i dati recept i drugima", poručio je Matić. 

Predstavnici diplomatskog zbora posjetiti braniteljsku zadrugu "Perun" u Cerni te Pčelarsku braniteljsku zadrugu "Tompojevci" kod Vukovara. Na imanju zadruge Perun u Cerni veleposlanicima je predstavljen program koji se provodi na toj lokaciji, a riječ je o agroturizmu i avanturističkom turizmu. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.