Hrvatski radio

Radio Osijek

Velika Gospa u prošteništu Gospe Lurdske u Popovcu

15.08.2022.

19:12

Autor: Radio Osijek/TM

Velika Gospa u prošteništu Gospe Lurdske u Popovcu

Velika Gospa u prošteništu Gospe Lurdske u Popovcu

Foto: Davor Magušić / Radio Osijek

U jedinom marijanskom svetištu u Baranji, prošteništu Gospe Lurdske, smještenom oko tri kilometra od Popovca, danas se okupio velik broj vjernika iz svih dijelova Baranje.

Prošle je godine oko svetišta bila postavljena najveća krunica na svijetu. Duga 500 metara bila je polegnuta u obliku Baranje. U nizanju i postavljanju krunice od 59 golemih zrna sudjelovalo je gotovo cijelo selo. 

Galerija
Velika Gospa u prošteništu Gospe Lurdske u Popovcu, Foto: Davor Magušić/Radio Osijek
Velika Gospa u prošteništu Gospe Lurdske u Popovcu, Foto: Davor Magušić/Radio OsijekVelika Gospa u prošteništu Gospe Lurdske u Popovcu, Foto: Davor Magušić/Radio Osijek

O svetištu

Baranjci dugo nisu imali svoje marijansko proštenište. Zapravo, imaju ga, ali je bilo zaboravljeno u nemirima vremena i prostora. Posljednjih je godina Svetište Gospe Lurdske u Popovcu ponovno postalo okupljalište Marijinih štovatelja.

Svetište je smješteno oko tri kilometra od mjesta Popovac i može se doći automobilom makadamskom cestom koju je uredila općina Popovac. Nema preciznih pisanih tragova o gradnji, pa usmena predaja kaže kako je sve počelo tijekom Prvog svjetskog rata, 1916. godine. Tada je, naime, popovački župnik pozvao vjernike, većinom Nijemce, da prikupe novac i kupe kip Gospe Lurdske. Postoje priče da je ideja nastala u glavi mlade Popovčanke čiji je muž otišao u rat i nije se dugo javljao. Kada je svetište izgrađeno navodno se živ vratio kući premda su ga svi već pokopali.

Obitelj Šajdl je darovala zemljište na kojem se nalazi svetište i 1921. godine postavljen je i blagoslovljen sam kip Marije Lurdske, bez spilje. 1923. godine napravljena je spilja po uzoru na Lurd i uređeno je svetište. Te je godine bilo i veliko hodočašće baranjskih vjernika iz okolnih mjesta Popovac, Branjina, Čeminac, Beli Manastir, Grabovac, Darda, Petlovac i mnogih drugih.

1924. godine kupljeno je zemljište iznad spilje te su napravljene postaje križnog puta. 22. kolovoza 1926. postavljen je križni put, Spomenica iz tog vremena bilježi da je na posveti bilo preko 5000 vjernika. Hodočašća popovačkoj Gospi Lurdskoj nastavljena su skroz do kraja Drugog svjetskog rata, a tradicija masovnijeg okupljanja obnovljena je nakon mirne reintegracije Baranje.

Vjernici u najvećem broju hodočaste u ovo svetište 15. kolovoza, ali i 8.rujna kad je Mala Gospojina.


Galerija
Velika Gospa u prošteništu Gospe Lurdske u Popovcu, Foto: Davor Magušić/Radio Osijek
Velika Gospa u prošteništu Gospe Lurdske u Popovcu, Foto: Davor Magušić/Radio OsijekVelika Gospa u prošteništu Gospe Lurdske u Popovcu, Foto: Davor Magušić/Radio OsijekVelika Gospa u prošteništu Gospe Lurdske u Popovcu, Foto: Davor Magušić/Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.