Hrvatski radio

Radio Osijek

Veliki geotermalni potencijal ispod plodne slavonske zemlje

05.03.2023.

11:45

Autor: Ines Milanković/HRT

Geotermalni potencijal Slavonije

Geotermalni potencijal Slavonije

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm, koja je ovoga tjedna bila u Zagrebu, rekla je da Hrvatska ima golem potencijal u geotermalnim izvorima, u što bi rado ulagale i američke tvrtke. Na području Panonskog bazena podzemne su vode čak 60 posto toplije u odnosu na europski prosjek, pa se veliki potencijal skriva u Slavoniji. 

U Hrvatskoj se, za sada, geotermalna energija iskorištava najviše iz prirodnih izvora, i to u toplicama, u medicinske svrhe i za kupanje. Ukupno postoji 28 nalazišta, od kojih je 18 u upotrebi. Velik geotermalni potencijal skriva se i ispod plodne slavonske zemlje. Na jednoj od bušotina, u Babinoj Gredi, radi se na pripremi izgradnje elektrane koja će geotermalnu energiju pretvarati u električnu. Još 80-ih godina prošlog stoljeća na tom je području otkriven geotermalni potencijal.

„U Babinoj Gredi ćemo izgraditi elektranu koja će dati 15 MW struje, to je dovoljno da se cijela općina opskrbi strujom, a i šire. Uvijek postoji potencijal da se to dodatno iskoristi za proizvodnju, za grijanje industrijskih pogona, kućanstava”, rekao je za Dnevnik HRT-a Nikola Legčević, voditelj projekta.


Na 3800 metara temperatura vode je malo viša od 170 stupnjeva. Vukovarsko-srijemska županija u skoroj bi budućnosti mogla postati energetski neovisna i primamljiva ulagačima, što će donijeti nova radna mjesta i bolji standard života.


U doba energetske krize intenzivno se traži alternativa. Riječ je o enormnim ulaganjima.

„Geotermalni projekti su jedni od najskupljih projekata, 1 MW stoji od 6 do 8 milijuna eura, što znači da jedna elektrana od 10 MW stoji od 60 do 70 milijuna eura”, rekla je Ivana Ivančić, direktorica investitorske tvrtke.

A potencijal je neograničen, pa Slavonija računa i na europski novac. 

„Ima i niz dodatnih koristi od izgradnje toplovoda, grijanje stambenih blokova, cijelih naselja, kao i u izgradnji plasteničke i stakleničke proizvodnje”, istaknuo je Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan.

„Sigurni smo da ćemo zajedničkim snagama, županija i općina, pronaći investitore, a to je da se otvore i turistički sadržaji, banje, lječilišta. Imamo niz mogućnosti kako pomoći svojim mještanima i da Babina Greda u konačnici postane mjesto useljavanja, a ne iseljavanja”, rekao je Josip Krnić, načelnik općine Babina Greda.

Struja proizvedena na slavonskim poljima smanjit će nacionalni uvoz, a ako se geotermalna energija iskoristi i za grijanje, građani bi imali višestruke ekonomske koristi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.