Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinkovci: Pronađen kameni sarkofag iz rimskog doba

08.07.2022.

18:31

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Vinkovci: Pronađen kameni sarkofag iz rimskog doba

Vinkovci: Pronađen kameni sarkofag iz rimskog doba

Foto: FB Ivan Bosančić / -

Tijekom građevinskih radova u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima pronađen je kameni sarkofag iz rimskog doba. Što skriva znat će se u ponedjeljak, za kada je predviđeno njegovo vađenje.

Galerija
Vinkovci: Pronađen kameni sarkofag iz rimskog doba, Foto: FB Ivan Bosančić/-
Vinkovci: Pronađen kameni sarkofag iz rimskog doba, Foto: FB Ivan Bosančić/-Vinkovci: Pronađen kameni sarkofag iz rimskog doba, Foto: FB Ivan Bosančić/-Vinkovci: Pronađen kameni sarkofag iz rimskog doba, Foto: FB Ivan Bosančić/-

„Najstarije kontinuirano naseljeno naselje kao nepresušan izvor arheoloških nalazišta u svakoj svojoj ulici skriva poneku tajnu. Potencijalno veliko i značajno otkriće sada imamo u Zvonarskoj ulici, gdje je pronađen veliki rimskodobni kameni sarkofag.

Trenutno je iskopan samo bočni dio sarkofaga, dok se ostatak nalazi ispod ceste. Vađenje sarkofaga predviđeno je za ponedjeljak kada će ga naši arheolozi i otvoriti, nakon čega ćemo više znati o ovom vrijednom nalazu”, objavio je na svom Facebook profilu gradonačelnik Ivan Bosančić.


Kopajući u sklopu radova na aglomeraciji u Vinkovcima, radnici su ispod ceste u Zvonarskoj ulici uočili bočni dio rimskog sarkofaga. Iz Gradskog muzeja Vinkovci navode da je, preliminarno, riječ o sarkofagu iz 3. ili 4. stoljeća i prvom pronađenom u Vinkovcima u posljednjih 25 godina, te tek četvrtom cijelom sarkofagu pronađenom u gradu na Bosutu.

Dodaju kako je velika vjerojatnost da je sarkofag opljačkan još u antičko doba, kao i svi sarkofazi i većina zidanih grobova do sada pronađenih u Vinkovcima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.