Hrvatski radio

Radio Osijek

Vinković: Prikriveni naum ukidanje je Općinskog suda

13.02.2014.

15:29

Autor: Radio Osijek/Radio Đakovo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

“Svođenje Općinskog suda u Đakovu, s tradicijom od 1850. godine, na stalnu službu, uz prikriveni naum njegova ukidanja, za građane će značiti ograničavanje pristupa pravosudnim tijelima”, tvrdi gradonačelnik Vinković u službenom dopisu Ministarstvu pravosuđa.

Ovime je đakovački gradonačelnik reagirao na Nacrt zakona o područjima i sjedištima sudova.
Vinković podsjeća da je slične odluke donosila i bivša vlada kada je kaznene predmete prebacila Sudu u Našice kojemu je prijetilo zatvaranje. “Općinski sud u Đakovu jedan je od rijetkih koji nema ogromnih zaostataka predmeta, a najvažnije je da se ovakve odluke ne mogu donositi bez šire javne rasprave i takva odluka mora biti u interesu građana”, poručuje odgovornima gradonačelnik.
Predloženi Nacrt zakona nema nikakvih dodirnih točaka s racionalizacijom sustava, već Đakovo dugoročno ostaje bez svoga suda. uvjeren je Vinković. “Neću reći da je to još jedan udar na Đakovo, ali takva racionalizacije se, u svakom slučaju, ne smije događati jer mnoge jedinice lokalne samouprave ostaju bez institucija koje grad čine gradom”, dodaje Vinković. “To nije regionalizacija i decentralizacija, nego nova centralizacija”, zaključuje gradonačelnik ponavljajući da “građani moraju biti prvi”.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.