Hrvatski radio

Radio Osijek

Virovitica slavi 780 godina

16.08.2014.

15:49

Autor: Amoreta Bajto

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Spomendan svetog Roka dan je grada Virovitice. Svake godine Virovitičani osmisle višednevni program "Rokovo" koji završava na sam blagdan, a turistička je atrakcija koja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, kojih se okupi i više od 100.000. Ove godine Virovitica slavi 780 obljetnicu, a ovih je dana odrćano oko 80 raznovrsnih događanja.

Tradicionalna višednevna mozaik manifestacija u povodu obilježavanja blagdana svetog Roka i Dana grada Virovitice, ‘Rokovo’  već se petnaest godina zaredom održava tijekom kolovoza u Virovitici, a u zajedničkoj organizaciji Grada Virovitice i Turističke zajednice grada Virovitice. Središnji motiv priredbe je crkveni blagdan svetog Roka – zaštitnika virovitičke župe, koji se od 1992. godine obilježava i kao Dan grada Virovitice.
Napori organizatora su usmjereni ka objedinjavanju
sveukupnih tradicijskih i suvremenih komponenti grada Virovitice i njegove okolice s ciljem da se od mozaika s glazbenim, scenskim, plesnim, povijesnim, likovnim, ekološkim, sportskim, gastro-enološkim, rekreacijskim i zabavnim elementima uspostavi prepoznatljiv ciklus zbivanja, koji svojim raznolikim i dinamičnim sadržajima privlači velik broj posjetitelja i zadovoljava širok raspon kriterija, odnosno, predstavlja bitan doprinos obogaćivanju regionalne kulturne i turističke ponude.
Ove godine Virovitica slavi 780 obljetnicu, a povodom rođendana, do 16. kolovoza održat će se oko 80 raznovrsnih događanja. Od ukupno 13 koncerata na Rokovu će nastupiti: 09.kolovoza Opća opasnost u sklopu 9.moto- susreta, 14. kolovoza Svadbas i Vatra, 15. kolovoza Mejaši i 16. kolovoza Mladen Grdović.

I ove godine će se održati Virovitički ulični festival, Ljetno kino s 8 predstava, 12 izložbi od čega posebno treba izdvojiti Likovnu baštinu obitelji Pejačević kao zajedničku izložbu Muzeja likovnih umjetnosti iz Osijeka i Gradskog muzeja Virovitica te izložbu povodom 780 godina od Kolomanove povelje Virovitici u organizaciji Državnog arhiva, 14 sportskih te 24 ostalih sadržaja, među kojima i je i spektakularna završnica Igara na vodi.                       

                         

PROGRAM DANA GRADA

 8.00 – Budnica – Ulice grada
 8.00 – Učenička zadruga „Mali mikeši“, Udruga Down sindrom i Lions Wereucha – Izložba – Ispred Turističke zajednice
 9.00 – Planinarska šetnja: Ljepote virovitičkih ribnjaka
10.00 – Sveta misa i procesija – Ulice grada
10.00-22.00 – Otvoreni most – Most ispred Dvorca
18.00 – VUF – Virovitički ulični festival – Ulicama grada
18.00-24.00 – Otvoreni muzej – Gradski muzej Virovitica
20.00 – 22.00 – DJ Zoran Veles – Glavna pozornica
22.00 – Koncert: Mladen Grdović – Glavna pozornica
23.00 – Vatromet

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.