Hrvatski radio

Radio Osijek

Vlada donijela paket programa za saniranje posljedica poplave

10.07.2014.

14:07

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Vlada prošloga tjedna donijela konkretne programe za obnovu poplavljenih područja - na današnjoj sjednici nastavljena je rasprava o pomoći stanovništvu županjske Posavine. Stambeno zbrinjavanje, besplatna pravna pomoć, stipendije, kao i pomoć braniteljima samo su neke od spomenutih mjera.

Ministar branitelja Predrag Matić najavio je kako će ministarstvo stambeno zbrinuti branitelje i njihove obitelji. "Prva je mogućnost odgode otplate stambenog kredita do 31.12 2015. Svi hrvatski ratni vojni invalidi s područja vukovarsko srijemske županije koji su podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje biti će ove godine riješeni", najavio je ministar Matić.
Studenti s poplavljenih područja dobit će pravo na stipendiju ministarstva za 2013/14 i 2014/15 - dvije akademske godine, zatim pravo na izravan smještaj u studentske domove, pravo na lakši upis na studij, pravo subencinirane troškove studija. "Učenici mogu ostvariti pravo na besplatnu školsku prehranu u školama, oslobađaju se plaćanja upravnih i drugih pristojbi. To ćemo nekom preraspodjelom sredstava napraviti",izjavio je ministar znanja, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.
Mjerom za komunalne javne radove predviđeno je zapošljavanje domicilnog stanovništva na otklanjanju posljedica poplave. U tu svrhu iz proračuna će se izdvojiti 12,87 milijuna kuna. Financijski će se pomoći i poslodavcima, kako bi se omogućilo očuvanje radnih mjesta dok im je privremeno onemogućen rad, pa će biti oslobođeni plaćanja doprinosa u visini minimalne plaće, a za to je u proračunu osigurano nešto manje od 13,34 milijuna kuna. Za obnovu cestovne infrastrukture predviđena su sredstva u iznosu 95,3 milijuna kuna, koje će osigurati Hrvatske ceste.
U sklopu programa pravne pomoći do završetka sanacije posljedica poplave bit će osigurana besplatna pravna pomoć, odgađa se provedba ovršnih postupaka, neće teći kamate na financijske obveze građana i pravnih osoba, kao ni zastara u obveznim odnosima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.