Hrvatski radio

Radio Osijek

11:05 / 17.09.2014.

Autor: Marija Petrinović/ HINA

Vodeni val na Savi nije prijetnja stanovnicima VSŽ

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vodeni val koji dolazi rijekom Savom, u Vukovarsko-srijemsku županiju trebao bi ući u petak, ali se ne očekuje da bi mogao prouzročiti značajnije štete, rečeno je na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije održanoj danas u Vinkovcima.

Naime, procjenjuje se da bi maksimalni vodostaj Save kod Županje mogao doseći razinu od 800 centimetara dok su nasipi projektirani da izdrže puno veći vodostaj. Načelnik Stožera Zdravko Kelić naglasio je kako se bez obzira na očekivanja da vodeni val neće ugroziti područje Vukovarsko-srijemske županije uz rijeku Savu, poučeni iskustvom svibanjskih poplava koje su prouzročile ogromne štete u županjskoj Posavini, županijski Stožer zaštite i spašavanja poduzima sve potrebne mjere. Na terenu su sve službe, od policije, vatrogasaca, pripadnika Hrvatskog crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS). Predzaštitini nasipi - koji su nakon svibnjskih poplava napravljeni kod Rajevog Sela i Račinovaca dok se ne završi izgradnja porušenih nasipa koji su popustitli pod nabujalim savskim vodama poplavivšu Gunju, Rajevo Selo, Račinovce i još nekoliko sela - izgrađeni su da mogu izdržati vodostaj u visini od 970 centimetara, rekla je voditeljica Vodno-gospodarske ispostave Biđ-Bosut Vinkovci Hrvatskih voda, Mirjana Šota.

     Prednasip u Račinovcima i podnasip u Rajevom Selu- izgrađeni nakon proljetnih poplava
 

"Ne bi trebalo zaista biti nikakvih problema da se ovaj vode val sprovede i neće se dogoditi nikakva prelijevanja i izlijevanja Save. Nama su presudne bosanske rijeke, a na njima je situacija povoljna", kazala je Šota. Naglasila je da se nakon poplava u svibnju u županjskjoj Posavini intezivno radi na izgradnji srušenog dijela savskog nasipa kod Rajevog Sela i Račinovaca te ojačavaju pojedina mjesta na nasipu kod Bošnjaka i Topole.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.