Hrvatski radio

Radio Osijek

Vodovod: "I naš je obračun pravilan"

07.02.2014.

11:01

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državni ured za reviziju tvrdi da samo pet od 123 komunalna poduzeća pravilno obračunava cijenu vode – osječki Vodovod nije među njima.

U izvješću pripremljenom za Sabor „Ekonomska opravdanost razlika u cijeni komunalnih javnih usluga“ navodi se da cijenu vodnih usluga pravilno utvrđuju jedino u Makarskoj, Splitu, Sinju, Čakovcu i Đurđevcu.

Loša evidencija troškova pružatelja usluga, nedorečena uredba o najnižoj cijeni vode, dvostruki obračun naknade za koncesiju, višestruka naplata fiksnog dijela cijene, razlike u cijeni kućanstva i gospodarstva, gubici vode zbog dotrajalosti mreže glavni su problemi obračuna cijene vode.

Građani od 1. travnja mogu očekivati veće račune za vodu, jer je država povećala naknadu za korištenje voda.

Jasna Zima, rukovoditeljica Poslovne jedinice Gradski vodovod osječkog Vodovoda tvrdi da su mnogi podaci objavljeni posljednjih dana u medijima izvučeni iz konteksta. Državna je revizija, ističe Zima, prošle godine bila u Vodovodu i obavila uvid u poslovanje te je utvrdila da se pri obračunu vodne usluge u tom komunalnom poduzeću poštuju svi zakonom određeni kriteriji. U razgovor Željke Bačić s gospođom Zima uključili su se i slušatelji Radio Osijeka:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.