Hrvatski radio

Radio Osijek

14:26 / 14.10.2014.

Autor: Željka Bačić

Vodovod Osijek: Novi laboratorij u novoj zgradi

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Otvorena nova zgrada Pogonskog laboratorija i Ovlaštenog ekolaboratorija odvodnje vrijedna oko 11 milijuna kuna.

U laboratoriju osječkoga Vodovoda godišnje se analizira oko 4.500 uzoraka vode prema različitim stručnim i zakonodavnim kriterijima koji čine fond od 72.000 podataka o kakvoći vode. Svakodnevna kontrola uzoraka vode omogućuje pravodobno poduzimanje mjera za održavanje ispravne i kvalitetne vode u slavinama svih potrošača- rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Ivan Jukić izražavajući zadovoljstvo što su njihovi projekti prolazili bez zamjerki i što je ovaj novi objekt najsuvremeniji u Hrvatskoj.Potvrđuje to i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Kukić koji u Vodovodu vidi dobroga partnera, zato su u izgradnju osječkoga laboratorija uložili 9,6 milijuna kuna, a u protekle 2 godine, zajedno s Vodovodom, u projekte vodopskrbe i odvodnje uloženo je oko 30 milijuna kuna. Ovaj laboratorij  dio je investicijskoga ciklusa ovog osječkog javnog poduzeća  u kojem će od 2012. do 2015. godine u 28 objekata vodokomunalne infrastrukture u Osijeku biti uloženo ukupno 105 milijuna kuna. Pitanje vodnih naknada uvijek se postavlja pa tako i ovoga puta. Na novac se pazi i ulaže ga se u projekte kao što je ovaj- pojasnio je Kukić. 
Sudionici svečanosti obišli su kod Iktusa i radove na izgradnji sjevernoga kolektora u sklopu „Projekta Osijek" ukupne vrijednosti 72 milijuna eura. Ovaj kolektor prvi je dio od pet komponenti. Voditelj izvedbe projekta Željko Mandić ističe da se radovi odvijaju prema dinamici i projektima, da se čekaju i ahreološki radovi te da bi trebali biti završeni za do 2017.g.  Gradonačelnik Vrkić pozvao je građane na strpljenje zbog velikih i dugih radova na sjevernom kolektoru iako su nastojali vremenskom izvedbom radova što manje "smetati" Osječanima, posebice kod terasa na promenadi, preko kojih će sjeverni kolektor prolaziti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.