Hrvatski radio

Radio Osijek

Vraća se život u poplavljena područja

31.05.2014.

18:36

Autor: Davor Lončarić/Samir Klasiček/ Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Strošince se mjesštani vraćaju preko dana. Imaju pune ruke posla jer uklanjaju smeće iz svojih domova kako bi se kuće mogle dezinficirati.

Mještani polvaljenih Strošinaca od danas se mogu vratiti svojim kućama. Za sada se u selu smiju zadržavati samo danju te čistiti svoje kuće, baciti smeće i isprazniti objekte i dvorišta kako bi se mogla provesti dezinfekcija i priprema za povratak. Potvrdio je to danas ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić. Nakon Strošinaca sličan će režim biti uveden i u Đuriće i Posavske Podgajce iako je i u drugim mjestim (Gunji, Račinovcima i Rajevom Selu) moguć pristup dijelu objekata uz posebne dozvole i preglede. Do većine naselja stigla je i pitka voda u cjevovodima, mo DUZS i dalje preporučuje korištenje vode za piće isključivo iz boca i cisterni koje svakodnevno stižu u posavska sela. Perinić je izvijestio kako se gradi prednasip kod Rajevog Sela. "Hrvatske vode pripremaju sve inženjerske poslove za zatvaranje probijenog nasipa kod Račinovaca i Rajevog Sela koji će se u potpunosti zatvoriti tek kada kroz puknuća prestane otjecati voda s poplavljenih područja u Savu", naveo je Perinić.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je, nakon što je obišao stradala područja u općini Drenovci i Gunja, izjavio u Strošincima da su štete koje je izlijevanje rijeke Save učinilo dijelu županjske Posavine goleme, čak i u selima koja su samo djelomično poplavljena.
"Ovo je prirodna katastrofa i trebat će jako puno volje, znanja i energije da se posljedice što prije saniraju i ljudima omogući normalan život", kazao je Jakovina dodajući kako je uvjeren da će dobar dio stradalih poljoprivrednih površina moći biti presijan, ili barem dobro pripremljen za kvalitetnu jesensku sjetvu.
Po njegovim riječima, iako su štete strašno velike, ne bi trebalo biti problema sa zagađenosti zemljišta nakon što se voda povuče. Poručio je da će se na tim područjima poštivati najviši standardi zaštite okoliša.
Ministar poljoprivrede procjenjuje da se štete nastale u županjskoj Posavini na poljoprivrednim kulturama neće negativno odraziti na tržište hrane u Hrvatskoj, jer je u županjskoj Posavini poplavljeno bilo manje od pet posto ukupnih poljoprivrednih površina u Hrvatskoj.
"Bilo kakvo potencijalno poskupljenje cijena hrane uz opravdanje da je to posljedica ovih poplava je potpuno neopravdano. Hrane će na tržištu biti dovoljno", poručio je Jakovina rekavši kako treba što prije pomoći tamošnjim poljoprivrednicima da što prije "stanu na vlastite noge" i uđu u polja.
Ministar Tihomir Jakovina u Strošincima je, osim obilaska polja, posjetio i pogon za izgradnju drvenih vrtnih kuća i drvenog namještaja vlasnika Ilije Pavlovića, koji mu se požalio kako je u poplavama pretrpio veliku štetu jer ne radi već dva tjedna. 
"Ako nam ne pomognete - ja ću se iseliti odavde jer ovdje života nema. Održavanje samo hladnog pogona u recesiji koštalo me milijun kuna, a da me nitko ni pogledao niti ponudio pomoć. A sada je došla i poplava koju bez pomoći države teško da ćemo preživjeti", kazao je Pavlović ministru Jakovini. Dodao je da su mještani Strošinaca, koji su i prije poplava bilo rubno područje u Hrvatskoj "zaboravljeno od sviju", sada dovedeni na rub opstanka.

Oko 70 posto šuma u Spačvanskom bazenu, u kojem se nalazi najveća cjelovita šuma hrasta lužnjaka u Hrvatskoj, a prostire se oko 40.000 hektara, pod vodom je koja je s poplavljenih područja županjske Posavine preumjerena upravo u taj bazen, uz objašnjenje stručnjaka kako tamošnja šuma može upit svu savsku vodu koja još uvijek pritječe u šumu.
"Razina vode na nekim mjestima u šumi raste, a negdje i opada", kaže voditelj Uprave šuma Podružnice Hrvatskih šuma Vinkovci Zlatko Cegledi rekavši kako je šumama potrebna voda ti im visoki vodostaji ne smetaju izuzev mladoj šumi do metra visine, koja bi u poplavama mogla sva stradati. Zaključio je kako je divljač u šumama na sigurnom i redovito joj se dovozi hrana na "grede".

Hrvatski Caritas je u mogućnosti pomoći stanovnicima poplavljenih područja u županjskoj Posavini i želi biti s tim ljudima ne samo sada, dok se nalaze izvan svojih mjesta, a pogotvo kada se vrate i kada njihove potrebe budu najveće, kazao je ravnatelja Hrvatskog Caritasa Fabijan Svalina koji je danas posjetio Županju. Rekao je kako je Caritas prikupio tri milijuna kuna, a Nadbiskupija đakovačko-osječka dodatna četiri milijuna za poplavljena područja, a taj će novac biti raspoređen nakon povratka građana u poplavljena sela, jer će im tada i trebati najviše pomoći.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović sa suradnicima iz Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša dežuran je sutra u Stožeru za zaštitu i spašavanje u Županji. Održat će radni sastanak s načelnicima poplavljenih općina i direktorima komunalnih poduzeća koja pokrivaju to područje na temu "Plana sanacije otpada", s posebnim naglaskom na operativno provođenje i financiranje sanacije. Dio Plana je i jačanje komunalnih poduzeća s opremom, ljudstvom te osiguravanje sredstava za njihovo poslovanje kako se naplata komunalne usluge prema građanima ne bi vršila sve do potpunog povratka domovima i osiguravanja kompletne usluge. Prvi dio dodatne opreme stiže u Županju u nedjelju, a na sastanku će se potpisati ugovori o korištenju. Na konferenciji za medije u 11 sati u Stožeru u Sladorani izvijestit će o tijeku sanacije otpada i organizirati i primopredaju strojeva i oprema za komunalna poduzeća.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.