Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrdoljak: "Mađari se spremaju za pregovore s HDZ-om"

11.10.2014.

19:36

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

'Mađari se pripremaju za pregovore s HDZ-om'. Reakcija je to ministra gospodastva Ivana Vrdoljaka na današnji intervju mađarskog veleposlanika Ivana Gabora Večernjem listu, u kojem je optužio Vrdoljaka da mu je politički probitak važniji od INA-e.

Vrdoljak je u Vukovaru, gdje je kao potpredsjednik HNS-a nazočio konferenciji za novinare stranačke županijske organizacije, zanimljivim ocijenio kako intervju mađarskog veleposlanika dolazi samo nekoliko dana nakon slične izjave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Dodao je i kako raspolaže infomacijama da će Gabor, nakon veleposlaničkog mandata, 'vrlo uskoro završiti u tijelima MOL-a'. 
'Očito da im je bilo lako pregovarati s HDZ-om u povijesti i da će im biti lakše pregovarati s HDZ-om i sutra, pa je ovo valjda priprema zajedničkih stajališta. Za razliku od HDZ-a mi branimo nacionalne interese, ne prodajemo ih i nismo korumpirani', poručio je Vrdoljak. Dodao je kako intervju veleposlanika Gabora pokazuje i koliko utjecaja ima mađarska politika u MOL-u. 'Moj alat i oružje za obranu nacionalnog interesa jesu samo interes i istina moje države Hrvatske, a njihov alat i oružje za obranu njihova (HDZ-ova) interesa jesu laži i korupcija. Ja sam uvjeren da ćemo mi pobijediti', naglasio je ministar gospodarstva.
Na Vrdoljakove optužbe reagirali su u HDZ-u. 'Gospodin Vrdoljak je smiješan čovjek. On vlastitu nekompetenciju, nesposobnost, nestručnost sada pokušava sakriti tako da optužuje druge. Sve što čini, čini isključivo kako bi promovirao sebe, svoju stranku koja je trenutno 1.8 posto, a poznato je, to je javna stvar, da je nestručan pregovarač', izjavio je Gordan Jandroković.

Vrdoljak je u Vukovaru, kao potpredsjednik HNS-a, boravio u okviru organizacijskog jačanja stranke. Drži da je ulazak HNS-ovca Nenada Bučka u Gradsko vijeće prvi pomak jačanja te stranke u Vukovaru. Podsjetio je kako od 2007.godine do danas nema niti jedne vlasti koja se konstituirala bez HNS-a, a to kako je rekao očekuje i u Vukovaru. 
Da bi dokazao kako rade HNS-ovi ministri, Vrdoljak je pohvalio ministricu graditeljstva Anku Mrak Taritaš koja se u cijelosti posvetila obnovi na poplavljenim područjima Slavonije. Podsjetio je kako je njegovo ministarstvo u operativnom planu za 2013/2014.godinu slavonskim tvrtkama, dodijelilo potpore u iznosu od 58 milijuna kuna za daljnji rast izvoza, konkurentnosti, inovacija i drugo koji nije zanemariv.
HNS 13. listopada slavi 24. godine postojanja. U Slavoniji broji preko 8.000 članova od kojih 1.500 u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Vrdoljak smatra kako su pred HNS-om veliki politički izazovi te  kako se bez te stranke hrvatska politika neće moći voditi.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.