Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrh vodenog vala prolazi virovitičkim područjem

18.09.2014.

11:25

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrh vodenog vala Drave prolazi virovitičkim područjem, a vodostaj je u posljednja 24 sata narastao za oko 35 centimetara. Takav vodostaj nije zabilježen u posljednjih 40 godina.

Kako je za HRT kazao voditelj Glavnog centra obrana od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković, vrh vodnog vala sinoć je dosegao maksimalne vrijednosti. Najkritičnije je u Novom Gradcu, gdje je proglašeno izvanredno stanje. Grade se zečji nasipi, a zasad nema potrebe za evakuacijom stanovnika. "Nema bržeg i bitnijeg porasta vodostaja i sve prolazi bez problema", kazao je za HRT Đuroković. Vrh vodnog vala danas prolazi i kroz Jasenovac. Istovremeno, Vukovarsko-srijemska županija iščekuje prolazak vodnog vala Save, koji bi u tu županiju trebao stići tijekom sutrašnjeg dana. Ne očekuju se veći problemi, a procjenjuje se da bi vodostaj kod Županje mogao doseći preko osam metara. Na području Podravine ukinuta je opća opasnost za područje 9 općina.

       

Vodostaj na području vodomjera Botovo je opao za 60-tak cm. Usprkos tome, probleme stvaraju podzemne vode zbog kojih je stanje na poplavljenim područjima i dalje teško.Vodostaji su u opadanju i situacija je trenutno pod kontrolom, potvrdio nam je to i Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda. Kaže kako se pojačano prati i situacija u Jasenovcu. "Vodostaji Drave na ovom području su u laganom opadanju i vodni val ide prema Osijeku. Za sada koliko znamo nema provedenih evakuacija i stanje se održava na tom području na onim zaštitnim građevinama, zečjim nasipima pod kontrolom. Vodni val bi trebao doći u Osijek, ali ne očekujemo tamo neke značajnije vodostaje koji bi mogli ugroziti sam Grad, budući da Osijek rijetko bude poplavljen od rijeke Drave, uvijek je veći problem Dunav, kad su visoke vode Dunava koje djeluju na Dravu."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.