Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrhunac je sezone ambrozije

31.08.2022.

09:48

Autor: Radio Osijek

.

.

Foto: - / -

Razina peludi ambrozije na osječkom je području i danas visoka zbog čega alergičarima nije lako. U ovo doba godine takva je situacija uobičajena, budući da je Osijek jedan od tri europska epicentra ambrozije. Procjenjuje se da zbog ambrozije manje ili veće tegobe ima oko 30 posto građana, a ne ohrabruju ni procjene da će se na razini Europske unije broj alergičara nastaviti povećavati.

Alergijski semafor ovih je dana u crvenom jer krajem kolovoza vrhunac je cvatnje ambrozije, što za alergičare znači pojačane tegobe. Među njima je Osječanka Erika Žilić Vincetić koja s ambrozijom muku muči već 22 godine. „Ujutro i tijekom cijelog dana osjećaj pijeska u očima, kratak dan, konstantno curenje nosa, svrbež kože, čak bolovi u grlu i ušima i konstantan umor jer se organizam bori. Imala sam jedan problem da sam osušila posteljinu vani i, naravno, tu sam večer završila na hitnoj”, rekla nam Erika.

Većina alergičara već tjednima primjenjuje propisanu terapiju, što je i osnovni liječnički savjet kojeg se valja držati. „Kad imamo dijagnozu, ne treba čekati sezonu cvjetanja ambrozije, nego početi ranije s uzimanjem lijekova. Treba se konzultirati s liječnikom obiteljske medicine i držati uobičajenih preporuka – koliko se može izbjegavati u kritično doba dana boravak i rad na otvorenom, a po povratku kući otuširati se i oprati kosu. Usto, treba održavati i higijenu kućnih ljubimaca, izbjegavati držanje otvorenih prozora, koristiti kvalitetne klimatizacijske uređaje”, kaže doc. dr. sc. Višnja Prus iz Udruge za borbu protiv alergijskih bolesti. Ističe kako nije riječ samo o zdravstvenom nego o javnozdravstvenom problemu jer utječe na kvalitetu života i radnu sposobnost te veću stopu bolovanja.

Da je bitku protiv ambrozije teško dobiti govore istraživanja koja pokazuju da se na razini Europske unije broj peludnih zrnaca ambrozije iz godine u godinu značajno povećava, zbog čega obolijeva sve više ljudi. Smatra se da će svako drugo dijete za 50-ak godina imati neki oblik alergije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.