Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrkić: "Glavaš režira kaos"- HDSSB će uzvratiti tužbama

10.02.2014.

15:30

Autor: Neven Knežević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić prozvao je danas HDSSB i utemeljitelja te stranke Branimira Glavaša za pokušaj organiziranja kaosa u gradu kako bi se u Osijeku "dogodio bosanski scenarij". HDSSB uzvraća: "Vrkićeva opsjednutost Glavašem na granici je poremećaja". Najavljuju tužbe zbog klevete.

"Znam tko je autor grafita, letaka i plakata u kojima me nazivaju lopovom", kaže Vrkić ocjenjujući da Glavaš i HDSSB ne mogu oprositi što više nemaju pristup javnom novcu te ističe kako treba istražiti i porijeklo Glavaševe imovine.

Na konferenciji za novinare Vrkić je ustvrdio kako su mu informacije o stvaranju kaosa "dali dobri ljudi iz HDSSB-a", a priprema za takav razvoj događaja proteklih je tjedana, kaže, napravljena grafitima, plakatima i letcima u kojima ga se naziva lopovom s namjerom da se u Osijeku "dogodi bosanski scenarij".

 

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić na današnjoj se konferenciji za novinare osvrnuo na grafite, letke i plakate koji se posljednjih dana mogu vidjeti u gradu i na kojima se on povezuje s profiterstvom, pogodovanjem u zapošljavanju, uništavanju tvrki i vođenju Osijeka izvan gradske uprave. Slogan Vrkićeve kampanje popraćen je tako natpisima "SDP+HDZ", "Moj kum Đapić", "Prostori za 1500 kuna" i drugima, a insinuira se da je stvarni gradonačelnik Osijeka Željko Biloš, vlasnik Portanove. Vrkić ističe da zna tko je autor tih letaka. "Kaos pripemaju HDSSB-i i dirigent iz Mostara", izjavio je Vrkić. Trebaju li nam nakon grafita i letaka prosvjedi, razbijanje i paljenje javnih zgrada? Ne dopustimo im da nam uvezu Bosnu, u najnovijem izdanju, u naš Osijek, poručio je Vrkić. Izjavio je da u HDSSB-u "nikada nisu priznali izborni rezultat", a više, kako je kazao, nemaju pristup javnom novcu pa ga zato proglašavaju lopovom za ono što su "oni poharali".

Osječki je gradonačelnik pozvao državne institucije da ispitaju porijeklo imovine Branimira Glavaša. Ne učini li se brzo, kaže Vrkić, svi ćemo i dalje biti taoci jednog čovjeka koji se s bosanskim kaosom želi vratiti u Hrvatsku.  Vrkić je ustvrdio kako je Glavaš "ratni profiter" i da zato treba biti ondje gdje jest, pri čemu je pozvao mjerodavne institucije da istraže i provjere odakle Glavašu kuće, stanovi i poslovne prostorije te je li točno da je tajni vlasnik nekoliko osječkih tvrtaka. Upitao je zašto nitko unatrag 15 godina nije istražio kako je Glavaš sve to stekao, posebice "deset poslovnih prostora koje iznajmljuje svojoj stranci, a sve je prepisao svojem prijestolonasljedniku ne bi li dokazao kako nema ništa na svojem imenu".

U HDSSB-u su odmah odreagirali i sazvali konferenciju za novinare.

Gradonačelnikove optužbe da su u Osijeku osvanuli letci, plakati i grafiti "s namjerom da se u Osijeku dogodi bosanski slučaj" predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić ocijenio je opasnima i zlonamjernima. "Članovi HDSSB-a ne bave se Vrkićem i njegovim političkim mentorima, nego razmišljaju kako pomoći da se olakša život građanima", rekao je. "Ne znam o kojim to grafitima i plakatima Vrkić govori, ali slažem se s njim da je u Osijeku kaotična situacija i to otkako su oni preuzeli vlast i zahvaljujući njima. Njegova izjava da se ovdje priprema nešto po bosanskom scenariju temelj je za istragu policije i DORH-a, jer je to najava rušenja ustavnopravnog poretka. Vrkićeva je obveza bila da to prijavi policiji i DORH-u, a ako nije, evo mi tražimo da se to istraži", istaknuo je Šišljagić. Najavio je tužbu protiv Vrkića zbog klevete. Tužbu će podignuti i Branimir Glavaš, izvijestio je glasnogovornik stranke Karlo Šatvar.
"Fascinantna je Vrkićeva opsjednutost Glavašem, mislim da je to na granici poremećaja", rekao je čelnik osječkog HDSSB-a Krešimir Bubalo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.