Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrkić na čelu Stožera za obranu od komaraca

10.06.2014.

22:21

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osijek je izložen najezdi komaraca, unatoč svim do sada provedenim mjerama njihova uništavanja. Osječki je gradonačelnik stoga osnovao Stožer za obranu od najezde komaraca. Stručnjaci tvrde da brojnost komaraca za ovo doba godine za Osijek i Osječko-baranjsku županiju nije neuobičajena.

Vrkić je na čelu tog tijela u koje su uključeni svi koji sudjeluju u lancu uništavanja komaraca.
U izjavi za Hinu pročelnik Upravnoga odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romano Kristić je objasnio kako je niz čimbenika utjecalo na najezdu prve generacije komaraca. Pogodovale su vremenske prilike - poplave i dugotrajne kiše, ali i vodostaja Drave kod Osijeka od plus 280 centimetara, koji, kako je rekao, nije visok, ali je "povoljan" za razvoj komaraca koji teroriziraju Osječane.

Iako su za vikend iz automobila tretirana prigradska naselja Josipovac, Višnjevac, Nemetin i Sarvaš, a zatim i sam grad, broj komaraca na pojedinim lokacijama ne samo da nije smanjen - nego je čak i utrostručen. Na Pampasu se broj uboda povećao s 56 prije tretmana na čak 166 nakon zaprašivanja! U isto vrijeme na pojedinim postajama na kojima Odjel za biologiju osječkog Sveučilišta prati stanje nije zabilježen ni jedan ubod.
Krisitć je podsjetio kako je larvicidno tretiranje prvi puta obavljeno 27. svibnja, do sada je obavljeno jedno zamagljivanje iz zrakoplova na više od tisuću hektara uz zeleni pojas grada te više zaprašivanja odraslih komaraca sa zemlje.
 Kristić vjeruje da bi za desetak dana Osječani mogli odahnuti od napasnika, ali, istaknuo je, ubrzo se može očekivati druga generacija komaraca koji stižu iz Kopačkoga rita, gdje ih je zabranjeno tretirati zbog zaštićene prirode.

Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije zajedno s pet privatnih tvrtki određuje uništavanje komaraca nakon obavljenoga monitoringa. Kako javljaju pojedini lokalni mediji budući da nakon posljednjeg zaprašivanja s tla, za što je utrošeno čak pola milijuna kuna, najezda komaraca nije smanjena, izvođači su o svom trošku morali ponoviti akciju. Naime, ugovorom između Grada i izvođača radova dogovoreno je smanjenje broja komaraca nakon svakog tretmana za najmanje 50 posto, a to se nije dogodilo.

Grad Osijek i hrvatska Vlada ove su godine za uništavanje komaraca osigurali po pet milijuna kuna, što bi trebalo biti dostatno za rješavanje problema s komarcima u gradu, kaže Romano Kristić i najavljuje nove tretmane iz zraka već sljedećeg vikenda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.