Hrvatski radio

Radio Osijek

Vrtić pred kolapsom - optužuju jedni druge

04.02.2014.

19:26

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uprava, zaposlenici te članovi sindikata u Dječjem vrtiću Vukovar II, u kojem se predškolski program provodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, zbog loše financijske situacije u kojoj se ta ustanova nalazi traže smjenu članova upravnog vijeća i prijete tužbom gradonačelniku Željku Sabi zbog "neizvršavanja odluka Gradskog vijeća Vukovara". Sabo pak za loše financijsko stanje optužuje ravnateljicu Slavku Lončar, koja, kako tvrdi, "troši više nego što vrtić može zaraditi".

U priopćenju za javnost koji je potpisala ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar II Slavka Lončar, kaže se kako je ustanova pred kolapsom. "Računi za hranu, grijanje, nabavku materijala za higijenu i drugo koje smo morali platiti za proteklih devet mjeseci nisu plaćeni jer Željko Sabo ne da novac", navodi Lončar. Dodaje kako će Dječji vrtić Vukovar II biti prvi manjinski vrtić u Hrvatskoj koji će otići u stečaj, a takvoj situaciji po njezinom mišljenju pridonijeli su i "članovi Upravnog vijeća iz redova SDSS-a, koji s članovima SDP-a čine većinu u novom Upravnom vijeću vrtića". Željka Sabu optužuje da zlorabi položaj gradonačelnika te da je u vrtić uputio gradske inspekcije nakon što se Lončar požalila Gradskom vijeću da Sabo ne želi vrtiću prebaciti sredstva iz rebalansa gradskog proračuna, odobrena na sjednici Vijeća 23. prosinca prošle godine. Zbog "neizvršenja odluka Gradskog vijeća" Sabi prijete i tužbom.
Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo u izjavi Hini pobija optužbe iz Dječjeg vrtića Vukovar II. "Na djelu je nesposobnost ravnateljice, koja troši više nego što vrtić može zaraditi. Zna se način na koji Grad, sukladno odluci Gradskog vijeća, subvencionira predškolske ustanove u Vukovaru i mi svoje obveze izvršavamo", rekao je Sabo. Napominje kako odlukom Gradskog vijeća Grad s po 910 kuna po djetetu subvencionira boravak djece u vukovarskim vrtićima, dok preostalih 490 kuna po djetetu trebaju platiti roditelji. Također navodi kako je u cilju sagledavanja stvarnog financijskog stanja u Dječjem vrtiću Vukovar II nedavno poslao u vrtić nezavisnu revizoricu i pročelnicu gradskog Odjela za društvene djelatnosti, ali ih je ravnateljica Slavka Lončar "istjerala iz vrtića".  "Podsjetio bih i kako je ravnateljica Slavka Lončar pretprošle godine isplaćivala netto, a ne brutto plaće jer joj je i tada uzmanjkalo novca", kaže Sabo te poziva Lončar da smanji troškove pa će "imati za plaćanje računa."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.