Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovar: proračun ili izbori?

27.03.2014.

21:57

Autor: Radio Osijek/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pri samom kraju dnevnog reda današnje sjednice vukovarskoga Gradskog vijeća donošenje je proračuna za ovu godinu. Ne bude li prihvaćen Vukovarci će nakon manje od godinu dana ponovno na izbore za Gradsko vijeća i gradonačelnika.

Da će biti teškoća s prihvaćanjem gradskog proračuna za 2014. dalo se naslutiti još lani sredinom prosinca, kada su vijećnici HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića najavljivali da neće poduprijeti prijedlog proračuna gradonačelnika Željka Sabe (SDP) zamjerajući mu da u nekim stavkama, poput kulture i sporta, "protežira kulturne i sportske udruge sa srpskim predznakom na štetu onih s hrvatskim". Suočen s takvom mogućnošću, Sabo je na samoj sjednici Gradskoga vijeća, dva dana prije Božića s dnevnog reda povukao prijedlog proračuna te je zajedno s vijećnicima SDP-a napustio vijećnicu. Na sljedećoj sjednici održanoj već 30. prosinca vijećnici su na prijedlog Odbora za proračun i finacije većinom glasova HDZ-a, HSP AS i SDSS-a te nezavisnog vijećnika Željka Pinjuha prihvatili privremeni tromjesečni proračun čija primjena istječe 31. ožujka.
Iste te stranke dvoje da će se Sabo pojaviti na sjednici. Na prošloj je predsjednik vijeća Željko Pinjuh ustvrdio kako je gradonačelnik na bolovanju samo kada treba doći na sjednicu Vijeća, a ne i kada treba održati konferenciju za novinare. Sabo je doista proteklih nekoliko mjeseci imao dosta zdravstvenih problema - bio je podvrgnut kirurškim zahvatima na vjeđi, operirao je kralježnicu, ima problema s bubrezima, a nedavno mu je ugrađen i pacemaker.  Ako se Sabo ne pojavi njegov proračun mogu braniti ili pak povući njegovi zamjenici, uz njegovo pismeno ovlaštenje. "Očekujem da će se gradonačelnik Sabo pojaviti na sjednici Gradskog vijeća. Pretpostavljavam da će mu zdravstveno stanje to dopustiti. Uostalom, trebao bi braniti i prijedlog proračuna koji je sastavio i vidjet ćemo što će biti", rekao je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u vijeću i predstojnik Ureda državne uprave u Vukovaru Goran Bošnjak. Objasnio je kako proračun može "pasti" tako da njime ne budu zadovoljni vladajući HDZ i HSP AS te ga većinom glasova ne prihvate, ili da gradonačelnik Sabo jednostavno povuče prijedlog prije glasovanja. "Opcije su takve. Sve ovisi o tome što će se dogoditi tijekom same rasprave na vijeću. HDZ i HSP AS prije su najavljivali kako su na prijedlog proračuna pripremili brojne amandmane. S obzirom na to da gradonačelnik snosi odgovornost za izvršavanje proračuna, nije isključeno da gradonačelnik Sabo kao predlagatelj povuče prijedlog proračuna ako ocijeni da su amandmani koje će HDZ i HSP AS predložiti, a mogu ih i prihvatiti, preambiciozni te da se proračun u konačnici neće moći poštovati", rekao je Bošnjak.
Iz vukovarskoga HSP-a AS potvrdili su kako su pripremili amandmane na prijedlog proračuna gradonačelnika, ali još nisu odlučili o tome hoće li ga poduprijeti ili će svjesno ići na izbore. "Činjenica je da većina građana Vukovara priželjkuje izbore jer nisu zaslužili takvog gradonačelnika. Još nismo odlučili kako ćemo se postaviti u cijeloj toj situaciji, ali ćemo do početka sjednice svakako zauzeti svoje stajalište", rekao je predsjednik kluba vijećnika te stranke Igor Gavrić.

Gradonačelnik će međutim, ako dođe na sjednicu, već u aktualnom satu teško moći umaknuti upitima u vezi s mogućom nagodbom s Uskokom i navodnim pokušajem podmićivanja HDZ-ovih vijećnika Marije Budimir i Radivoja Đurića. Sabo zasad izbjegava novinare i ne želi ništa komentirati pozivajući se na zakonsku proceduru.

Hoće li Vukovar dobiti proračun ili će Vukovarci na izvanredne izbore, možda se neće doznati već danas, nego u subotu ili u ponedjeljak s obzirom na to da su na dnevnome redu 34 točke, a točka o proračunu je pretposljednja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.