Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarci biraju

14.06.2014.

11:30

Autor: Radio Osijek/Hina/Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon godinu dana, građani Vukovara ponovno će u sutra na birališta kako bi na prijevremenim izborima izabrali novi sastav Gradskog vijeća i novog gradonačelnika.

Gradsko vijeće Vukovara, u kojem je većinu imala koalicija HDZ-HSP AS uz podršku nezavisnog vijećnika, bivšeg SDP-ovca Željka Pinjuha, Vlada je raspustila još proljetos zbog neusvajanja gradskog proračuna, te je razriješen i dotadašnji gradonačelnik, Željko Sabo (SDP).
Za izbore za Gradsko vijeće Vukovara kandidacijske liste predali su grupa birača - nositelja Mirka Dugana, grupa birača - nositelja Andreja Georgievskog, koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ - nositelja Ivana Penave, koalicija HDSSB-HSP-A HSS-HZ-ABSH-OS-ZZH - nositeljice Slavice Jelinić, Naša stranka - nositelja Ljubomira Ajdukovića, grupa birača - nositelja Željka Pinjuha, koalicija SDSS-SNS-NSS - nositelja Vojislava Stanimirovića, te koalicija SDP-HNS-SU - nositelja Gorana Bošnjaka.
Novog vukovarskog gradonačelnika građani Vukovara birat će između Dragana Crnogorca (SDSS-SNS-NSS), Andreja Georgievskog (grupa birača), Slavka Mirnića (Naša stranka), Ivana Penave (HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ), Željka Pinjuha (grupa birača) i dosadašnjeg gradonačelnika Željka Sabe (grupa birača).
Vukovarski SDP neće imati vlastitog kandidatat za gradonačelnika već je dogovorena podrška te stranke kandidaturi dosadašnjeg gradonačelnika Željka Sabe. Sabo, iako član SDP-a, na izbore izlazi samostalno ne želeći opterećivati stranku nakon što je protiv njega na Županijskom sudu u Osijeku počelo suđenje za pokušaj podmićivanja dvoje HDZ-ovih vijećnika u vukovarskom Gradskom vijeću. U vukovarskom SDP-u su ocijenili da bi bilo kontraproduktivno istaknuti još jednog SDP-ovca kao kandidata za grdaonačelnika.
Nakon niza apela i poziva Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da se stranke centra i desnice s hrvatskim predznakom ujedine i pokušaju osigurati većinu u Gradskom vijeću te "iznjedriti" novog gradonačelnika Vukovara, stvorena je velika koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ. Kandidata te koalicije za gradonačelnika Ivana Penavu (HDZ) podržat će i koalicija HDSSB-HSP-A HSS-HZ-ABSH-OS-ZZH koja nije istaknula vlastitog gradonačelničkog kandidata.
Prvi put na izbore u Vukovaru zajedno izlaze tri stranke srpskog predznaka u želji da pridobiju podršku birača srpske nacionalnosti.
Jedna od značajki ovogodišnjih prijevremenih izbora za Gradsko vijeće i gradonačelnika Vukovara je i gotovo potpuni izostanak predizborne kampanje. Osim završnih predizbornih skupova koalicija predvođenih HDZ-om, SDP-om i SDSS-om, izostala su bilo kakav druga predizborna događanja, pa i uobičajene konferencije za novinare.
Prema podacima Ureda državne uprave u Vukovaru, u popisu birača grada Vukovara nalazi se 27.148 birača koji će 15. lipnja moći glasovati na ukupno 32 glasačka mjesta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.