Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarska Aleja Lipa (u stvaranju)

30.11.2014.

10:01

Autor: Radio Osijek/Hrvatski radio Vukovar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lions klub Vukovar inicirao je u suradnji sa 49 Lions klubova u Hrvatskoj akciju kojom su osigurali 50.000 kuna za nabavku 140 sadnica lipa. Sadnice su zasađene u suradnji s Gradom Vukovarom na novoizgrađenoj šetnici uz rijeku Vuku.

Prema riječima Željka Đekića, predsjednika Lions kluba Vukovar, tako jedinstvena akcija Lionsa po brojnosti klubova sudionika do sada nije zabilježena od postojanja Lionsa u Republici Hrvatskoj. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Marijana Pavličeka, ova je donacija značajan doprinos  uređenju grada i poboljšanju kvalitete življenja Vukovaraca.

Pripremne radove na uređenju terena za sadnju sadnica lipa i nadzor izveli su  djelatnici i stručnjaci gradske tvrtke „Komunalac“, a u sadnji lipa sudjelovali su predstavnici Lions i Leo klubova D-126 Croatia, predstavnici Grada Vukovara, učenici Gimnazije Vukovar i Srednje škole Nikola Tesla, predstavnici tvrtke Floring iz Osijeka i predstavnici Hrvatskog šumarskog fakulteta iz Zagreba.
U budućoj Aleji Lipa, kako  će nositi naziv šetnica uz Vuku, raritet su i tri Gupčeve lipe, sadnice koje je Vukovaru poklonio Šumarski fakultet iz Zagreba. Ove sadnice vuku podrijetlo od Gupčeve lipe iz 1573. godine  iz Donje Stubice, ispod koje je  prema povijesnim zapisima Matija Gubec držao govore i okupljao seljake u borbi protiv nameta i poreza koje je provodio tadašnji vlastelin Franj Tahi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.