Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarski Dan grada bez proslave

03.05.2014.

13:52

Autor: Radio Osijek/Hrvatski Radio Vukovar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Grad Vukovar svoj dan, blagdan zaštitnika svetih Filipa i Jakova, proslaviti bez tradicionalne dodjele nagrada i priznanja. Gradsko vijeće raspušteno je zbog neizglasavanja proračuna, pa slavljenička subota protječei u očekivanju datuma novih izbora za Gradsko vijeće i gradonačelnika. Organizirane proslave za građane nema.

Povodom obilježavanja Dana Grada na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci, a i u tome su neki vidjeli predizbornu kampanju. Vijence su položili izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa županom Božom Galićem, povjerenik grada Damir Grizelj, izaslanstvo HDZ-a uz poruku kako to čine kao građani, te izaslanstvo SDP-a na čelu s predsjednikom Goranom Bošnjakom. Braniteljske su udruge položile dva vijenca, a donedavni gradonačelnik Željko Sabo položio je vijenac kao saborski zastupnik.

Povjerenik Grada Damir Grizelj novinarima je otkrio je da je prije tri dana donesena odluka o privremenom financiranju. "S obzirom na to da je Vlada RH raspustila Gradsko vijeće i razriješila gradonačelnika i njegove zamjenike nema svečane sjednice Gradskoga vijeća i popratnih sadržaja, dodjele priznanja zaslužnim građanima, posjeta dužnosnika iz Zagreba ni koncerata", rekao je Grizelj. Naglasio je da je donesena odluka o privremenom financiranju Grada za razdoblje od 1. svibnja do 30. lipnja što će omogućiti dalje normalno funkcioniranje grada, ali samo hladni pogon bez novih projekata. "Prihodovna i rashodovna strana je 48 milijuna kuna tako da smo na pozitivnoj nuli. Završava se uređenje središta grada i svi će radovi koji su u tijeku biti nastavljeni. Ali novih projekata neće biti dok je na snazi privremeno financiranje", poručio je Grizelj.

O predstojećim izborima i kandidatima za gradonačelnika nitko nije htio govoriti, a Damir Barna je komentirao polaganje vijenaca od strane stranaka. "SDP je jedina stranka koja je vijenac položila kao politička stranka. To do sada nikada nije bila praksa i evo vidimo da se provodi izborna kampanja. To dovoljno govori koliko tko drži do Dana grada", rekao je Barna. Odgovarajući na novinarski upit je li HDZ odabrao kandidata za gradonačelnika na prijevremenim izborima Barna je rekao da njegova stranka s tim nema problema kao neke druge stranke te da se zapravo čeka samo da Vlada RH odredi datum održavanja izbora. "Vjerujemo da će do Božića izbori biti raspisani", ironično je rekao Barna.
Ni predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak nije htio govoriti o kandidatu za gradonačelnika dok se izbori ne raspišu. "SDP je četiri puta pobijedio na izborima za Gradsko vijeće, a Željko Sabo za gradonačelnika tri puta. Nažalost, ponovno smo i ne našom voljom dovedeni u situaciju da moramo na prijevremene izbore. Kada se formalno raspišu izbori obznanit ćemo ime kandidata", izjavio je Bošnjak dodajući da je Vukovar po broju održanih izbora u zadnjih pet godina vjerojatno rekorder u Hrvatskoj.
Budući da je vijenac položio i donedavni gradonačelnik Željko Sabo, Bošnjak je odgovarajući na novinarsko pitanje potvrdio da je Sabo uvijek s Gradskom organizacijom stranke. "Uostalom on je i član SDP-a, ali je izrazio želju da sam položi vijenac", rekao je Bošnjak.

Za to vrijeme, ispred zgrade Poglavarstva okupilo se desetak mladih Vukovaraca te mirno prosvjedovalo nezadovoljni političkim i gospodarskim stanjem u Vukovaru, noseći transparente s raznim porukama poput "Vukovar je grad muzej, ali mi nismo lutke".
Kako je vukovarsko Gradsko vijeće odlukom Vlade raspušteno, jer nije usvojen proračun Grada, ove je godine izostala uobičajena svečana sjednica toga tijela, a nisu dodjeljene niti gradske nagrade i priznanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.