Hrvatski radio

Radio Osijek

Vukovarski SDP: "HDZ je mogao podržati našeg kandidata"

21.07.2014.

14:21

Autor: Tatjana Mautner

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

SDP odlučno odbacuje optužbe da su njihovi vijećnici krivi što Gradsko vijeće grada Vukovara nije konstituirano. Svoja su stajališta danas iznijeli na konferenciji za novinare.

SDP je bio konstruktivan, podržao je sve što su za ključna tijela vijeća predložili iz HDZ-a stoga ne vide zašto bi to morali i kod izbora predsjednika gradskog vijeća, istaknuo je predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak, koji je bio kandidat svoje stranke za to mjesto. „Ako im je bilo toliko stalo da se vijeće konstituira zašto nisu podržali naš prijedlog“, pita se Bošnjak. HDZ-u spočitava što je uvijek kada je bio u manjini pronalazio načina kako će pridobiti vijećnike na svoju stranu, pa tako podsjeća i na prošli saziv kada se HDZ-u priklonio upravo SDP-ovac Željko Pinjuh. „Svojom rukom za HDZ pridonio je da se prije godinu dana vijeće formira i da se na proračunu ruši i gradonačelnik i gradsko vijeće. Tada HDZ-u nije bilo stalo do dobrobiti građana, nisu razmišljali o određenim projektima i problemima koji neusvajanjem proračuna nastupilo za grad Vukovar. A sada prozivaju sve zbog udžbenika, jer je to jedina konkretna stvar koju su prezentirali u kampanji“, rekao je Bošnjak.

Pozicije SDP-a očito su poznate i za sljedeću sjednicu koja bi se trebala održati najkasnije do 15. kolovoza, jer na pitanje hoće li prihvatiti HDZ-ove prijedloge Bošnjak odgovara kako neće unaprijed govoriti da ništa neće prihvatiti, ali za to je vjerojatnost mala. Drugim riječima i dalje ustraju na tomu da mjesto predsjednika Gradskog vijeća bude za SDP-ovog vijećnika. „Baš zato što je HDZ na ovim izborima dobio gradonačelnika, doduše vrlo tijesno, mislimo da bi za grad i za građane bilo dobro kada bi SDP imao predsjednika Gradskog vijeća. Tako bismo konačno svi pokazali, pa i oni koji imaju relativnu većinu, da žele raditi zajednički za grad i građane. Mislim da bi to bila dobra poruka da konačno prestanemo biti čvrsti u nekim blokovskim podjelama za ili protiv“, objasnio je Bošnjak. Međutim, ipak očekuje da će HDZ i ovoga puta uspjeti osigurati dovoljan broj glasova. U svog koalicijskog partnera, HNS, SDP je siguran, ali bez obzira što je posljednje dvije godine HDZ svoj imidž gradio na protivljenju ćirilici u Vukovaru, Bošnjak misli da bi za sebe ipak mogli pridobiti nekog od vijećnika srpske nacionalnosti.

SDP smatra da je politički korektno što se vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić kod prvog pokušaja konstituiranja Gradskog vijeća nije svrstala na jednu ili drugu stranu. Pritisak na nju smatraju neprimjerenim. Podsjetimo, HDSSB odbija optužbe da je njezin nedolazak na sjednicu doveo do pat pozicije, jer u vijeću je još 20 vijećnika iz šest stranaka. Taj stav podržava i SDP.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.